ALMERE - In de vroege morgen van 27 januari zijn de eerste 2 lammetje in de schaapskooi in Almere Haven geboren. Op dit moment lopen er Drentse Heideschapen, Flevolanders en Shetland schapen rond en bij alle drie onze rassen worden lammetjes verwacht. De eerste twee lammetjes zijn Flevolanders en moeder, rammetje en ooitje maken het goed!

27 januari zijn in de vroege morgen de eerste twee lammetjes van de nieuwe kudde in de Schaapskooi van Stad & Natuur geboren. Vanaf half januari waren de dames uitgerekend en deze ochtend was het zo ver. Elke avond laat en vroeg in de ochtend worden er controles uitgevoerd door medewerkers en vrijwilligers om de schapen te monitoren. De vorige avond was het nog rustig en deze ochtend werd schaapskooi beheerder Anita Seele verrast: “Vanochtend kwam ik de schaapskooi binnen en mijn oog viel gelijk op de twee lammetjes, ze werden gelijk goed verzorgd door hun moeder”. Op de vraag wanneer er nog meer lammeren verwacht worden antwoordde Anita: “Vanaf nu is het echt begonnen, zojuist is er nog een lammetje geboren!”. De kudde in Almere Haven bestaat uit drie verschillende rassen, die dit jaar in twee fasen gaan lammeren. De Drentse Heideschapen en het Flevolander schaap zijn als eerste aan de beurt. Hun lammetjes worden tussen nu en eind februari verwacht. In april-mei wordt dan de tweede groep lammetjes verwacht, van de Shetland schapen.

Het eerste lammetje is dus een Flevolander schaap. Waar ondanks de naam, vooral buitenlands bloed in zit. De Flevolander is een kruising van het Finse landschaap met een schapenras genaamd Ile de France. Het is een schapenras dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden en dat bij Stad & Natuur deels verantwoordelijk is voor het afgrazen van de Reuzenberenklauw. De schapen eten de toppen van deze plant, waardoor er geen bloemen gevormd worden en het zaad zich niet kan verspreiden.

Nu is het wachten op de rest van de lammetjes! De komende weken volgen Drentse Heideschapen en nog meer Flevolanders en in april komen de jonge Shetland schapen. In de tussentijd kun je meer over de verschillende schapenrassen (en hun lammetjes) leren tijdens de gratis schapenpraatjes mop dinsdagen en zondagen, voor meer info kijk op www.stadennatuur.nl. Of kom op zondag 29 maart kijken naar hoe de lammetjes voor het eerst naar buiten mogen tijdens de Lammetjesdag in het Vroege Vogelbos!