NOORD-HOLLAND - De eerste herfststorm van dit jaar is al aardig huis aan het houden in onze provincie. In Haarlem en rondom IJmuiden is zelfs al windkracht 9 gemeten, wat neerkomt op windstoten van bijna 100 kilometer per uur. Voor het verkeer op de weg, in de lucht en op het spoor betekent dat hinder en overlast.

Zo heeft Schiphol vanwege de ruige herfststorm, die door weerkundigen Sebastian wordt genoemd, een aantal start- en landingsbanen gesloten. De Polderbaan is niet te gebruiken door de dwarswinden. De luchtverkeersleiding spreekt van een forse beperking die zeker gaat leiden tot vertragingen.

Hoofdgebruiker KLM heeft uit voorzorg al zestig vluchten geschrapt. Het gaat om vluchten binnen Europa. Intercontinentale vluchten gaan wel door. Schiphol vraagt reizigers contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen voor actuele informatie.

Op de weg
De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad is uit voorzorg afgesloten voor vrachtverkeer en auto's met aanhangers of caravans. Het overige verkeer mag er gewoon overheen.

Verder vallen de problemen vooralsnog mee, aldus de VerkeersInformatieDienst. "Het is zelfs opvallend rustig te noemen. We denken dat veel mensen de waarschuwingen ten harte hebben genomen en óf op tijd zijn vertrokken, óf lekker thuis werken vandaag."

Spoor
De NS laat vandaag minder intercity’s rijden op het traject Den Helder - Zaandam. In plaats van vier intercity's per uur, rijden er vandaag twee. Dit is ingesteld om mogelijke stormproblemen makkelijker op te vangen.