ALMERE - #cleanuptheworld was afgelopen jaar een trending hashtag waarbij de wereld liet zien dat zij zich inzetten om de wereld weer een beetje schoner te maken. Ook in Almere blijft er genoeg afval op straat liggen. Daarom hebben Run2Day Almere en Stad & Natuur de handen ineengeslagen en organiseren zij op vrijdag 20 september en zaterdag 21 september plogtocht tijdens de World Cleanup Day. Samen zorgen we voor een betere wereld!


World Cleanup Day is een wereldwijd initiatief waarin 157 landen, meer dan 18 miljoen vrijwilligers op één dag de aarde schoonmaken. In Almere wordt het opruimen gecombineerd met joggen. Karin Bijleveld van Run2Day Almere is één van de initiatiefnemers van de plogtocht, zij vertelt: “Ploggen komt van het woord ‘joggen’ en het woord ‘plocka’ dat vuil oprapen betekent in het Zweeds. Wij brengen met de plogtocht graag mensen in beweging, letterlijk en figuurlijk, om zich in te zetten voor een schoner Almere.”


20 september komen scholen in actie
Vrijdag 20 september gaan een aantal Almeerse scholen van start om hun bijdrage te leveren aan een betere wereld. Waaronder zo’n 40 leerlingen van middelbare school de Meergronden uit Almere Haven. Zij gaan in hun eigen schoolomgeving de routes die veel gelopen en gefietst worden, vaak ook wel snoeproutes genoemd, langs om vuil te rapen. “Het is belangrijk voor kinderen om zich verantwoordelijk te voelen voor hun eigen omgeving en te helpen met opruimen. Dat ze hierbij ook nog eens een uurtje heerlijk bewegen is natuurlijk mooi meegenomen!” aldus Willemijn Huizenga, medewerker educatie van Stad & Natuur. Stad & Natuur draagt bij aan een groene en gezonde stad en betrekt hier graag het Almeerse onderwijs bij.


21 september: World Cleanup Day
Op 21 september wordt op verschillende plekken in Almere om 10 uur gestart met ploggen. Het is de bedoeling dat bewoners, groepen, sportgroepen en andere geïnteresseerden een uur lang gaan ploggen. Het officiële startsein wordt om 10 uur gegeven bij de winkel van Run2Day in Almere. Sportmerk adidas sponsort de World Cleanup Day in Almere. Zij stellen deze dag schoenen ter beschikking die voor een deelgemaakt zijn van plastic dat wordt gevonden op stranden. Ben jij ook benieuwd naar deze bijzondere schoenen? Kom dan op 21 september gelijk naar Run2Day Almere voor een nieuw paar die je deze dag met korting kunt kopen. Wil jij je ook inzetten voor een afval en plastic vrije wereld? Meld je dan met een groep of alleen aan via Run2Day Almere: almere@run2day.nl. (tot wanneer kunnen mensen zich opgeven?)

Handschoenen, prikkers en zakken worden voor de World Cleanup Day in Almere ter beschikking gesteld door de gemeente Almere. Picnic zal aanwezig zijn met de recycle kar en verzorgt fruit voor de deelnemers!