ALMERE - Op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni staat Almere Centrum in het teken van Urban Sports. Tijdens de derde editie van de Urban Sports Games zijn de Esplanade, het Forum en het Stadhuisplein een weekend lang dé plek voor liefhebbers van urban sporten als skateboarden, 3x3 basketball, Chase tag, BMX, Freerunning, Freestyle Football, Rope Skipping en nog veel meer. Er zijn wedstrijden, demonstraties en clinics voor zowel professionals, gevorderden als beginners in alle leeftijden. Ook zijn er dansworkshops in Hiphop en Afrodance. Deelname aan de activiteiten is gratis.

De Urban Sports Games geven een podium aan alle urban sporters in Flevoland, maar er komen deelnemers vanuit Europa en ver daarbuiten. “Er zijn meerdere Nederlands-Europees- en wereldkampioenen aanwezig”, aldus organisator Marco Lipsius. ”Zo gaan we met Nederlands kampioen rope skipping Tessa van der Mark op zoek naar de snelste touwtjespringer in 30 seconden, is viervoudig Europees skimboard kampioen Adrien Raza de host van het Open Nederlands Kampioenschap Skimboarden en doet de zevenvoudig wereldkampioen Matthias Dandois mee met het International BMX Flatland Event. Het belooft een spectaculair weekend te worden waarbij iedereen zich kan wagen aan verschillende uitdagende urban sports!”

Aan het BMX Flatland event doen riders mee uit de gehele wereld. Er zijn riders uit de BeNeLux, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Mexico, Japan en de USA. De deelnemers voeren op hun bmx een choreografie uit op muziek, waarbij balans, uithoudingsvermogen en creativiteit een grote rol spelen. Voormalig Wereldkampioen Sietse van Berkel leert tijdens gratis workshops op zaterdag en zondag bezoekers hun eerste trucs.

Bij skimboarden wordt op een plank over een dun laagje water bewogen. Bij het strand op de Esplanade wordt een 27 meter lange skimpool aangelegd waar op zaterdag doorlopend demonstraties en workshops worden gegeven door Waalhalla Skate. Op zondag 2 juni wordt op de skimpool het Open Dutch Skimboard Championship gehouden. Ook amateurs kunnen meedoen met hun nieuw aangeleerde tricks.

Voor liefhebbers van skateboarden en stuntsteppen wordt een pop up skateparcours aangelegd. Zowel beginners als ervaren skaters kunnen hier werken aan hun skills. Op zondag zijn de coaches van de Almeerse skateschool SKEET aanwezig om alle aanwezigen te helpen bij het maken van een ollie of bunny hop en om tips en tricks voor techniekverbetering te geven. Ervaren skateboarders kunnen meedoen met de Own The Spot wedstrijd, downhill challenge of de pimp my ride workshop.

Rope skipping is veel meer dan gewoon touwtje springen met uitdagende en spectaculaire springstunts. Rope skipping kent verschillende onderdelen waarbij alleen of met meerdere mensen wordt gesprongen. De sprongen bedenken de springers zelf en er kan worden gesprongen op muziek voor een extra goeie vibe. Het hele weekend kan onder begeleiding van de beste rope skippers van Nederland worden meegedaan aan verschillende workshops.

Ook dit jaar weer wordt op de Urban Sports Games weer 3x3 basketball gespeeld. Er wordt een officiële voorronde van de NBB 3x3NL tour georganiseerd. Hier kunnen teams zich plaatsen voor de nationale finale later in het jaar. Wie nog niet op dat niveau speelt kan meedoen aan verschillende workshops of de shootout contest onder begeleiding van de Almeerse basketbalschool 24/ 8 Basketball.

Het Forum vormt beide dagen het toneel van het crossfit-evenement Hydrox van World of Weights. Wie de perfecte pull-up wil leren of onder begeleiding van ervaren trainers wil werken aan hun weightlifting skills moet hier zijn.

Chase Tag is een soort professioneel tikkertje op een uitdagende baan. Nederlands Kampioen Dave Hogenboom leert op zondag bezoekers de ins-and-outs en basic skills van deze verrassende sport en er kunnen verschillende potjes worden gespeeld.

De Almere Wheelers laten mensen op zondag graag kennis maken met rolstoelbasketbal en de mogelijkheden om deze sport te beoefenen. Ook mensen zonder beperking kunnen ervaren hoe het is om in een rolstoel te sporten. Bij freestyle football komen tricks als het rondje om de wereld en de bal in de nek leggen aan bod. Freestyler Mike geeft namens StreetSkills verschillende spectaculaire freestyle shows waarbij de beste skills worden getoond en gedemonstreerd voor wie ze zelf wil leren.

Bij Urban Sports draait het om vrijheid, het verleggen van grenzen en het creëren van een eigen stijl. Hiphop en Afrodance kunnen daarbij niet ontbreken. Op zaterdag geeft Petit Afro vanaf het podium op de Esplanade een workshop Afro Dance, geschikt voor zowel beginners als ervaren dansers. Op zondag kunnen hiphopfans los gaan tijdens de workshop van Juvat Westendorp waarbij hij de beste Hip Hop moves demonstreert. Aansluitend is er de Dance Showcase Flevoland, waar dansscholen uit Flevoland zich presenteren in verschillende urban stijlen.

De andere urban onderdelen waar kennis mee gemaakt kan worden zijn graffiti, panna knock out, freerun, suppen, beach volleybal en urban hockey. Deelname aan alle activiteiten is gratis en op eigen risico. Materiaal is in de meeste gevallen gratis beschikbaar. Het is wel verstandig om sportkleren en sportschoenen aan te doen. Het volledige programma met tijden, locaties en meer staat op de website van de Urban Sports Games.