FLEVOLAND - Scholen in Flevoland worden komende weken uitgedaagd om met hun leerlingen en studenten een lekkere, gezonde en duurzame kantinesnack te bedenken. In de Dutch Food Week, van 9 tot 16 oktober 2021, selecteert een jury het beste idee. De winnaars krijgen de kans om hun snack binnen de school met een kok te bereiden en te lanceren. De challenge is ook één van de opdrachten op het platform Talent Kleurt Flevoland, dat wordt ondersteund door de provincie.


Jongeren aan het roer

Voor iedere school is het een uitdaging: hoe zorg je voor een kantine met een gezond aanbod van producten die tegelijk ook zo aantrekkelijk en leuk is voor leerlingen dat ze niet massaal op jacht gaan naar een goedkope snack buiten school? Jongeren maken graag een vrije keuze. Het moet wel vullen en betaalbaar zijn. Maar ook onder jongeren groeit het bewustzijn hoe belangrijk gezondheid is en dat gezonde voeding hierin een cruciale rol speelt. Daarom deze challenge. Wat zouden ze het liefst eten en hoe kan de schoolkantine de gezondere en duurzamere keuze tot de aantrekkelijke keuze maken? Het wordt tijd om de jongeren meer aan het roer te zetten van hun eigen schoolkantine.

Maak een eigen kantinesnack

Ga aan de slag en bedenk een lekkere kantinesnack voor jouw school. Deze voldoet aan de schijf van 5, is betaalbaar, aantrekkelijk en lekker. Leerlingen en studenten kunnen tot 9 oktober 2021 hun ideeën via de website van Talent Kleurt Flevoland indienen.

Bekendmaking winnaars

Tijdens de Dutch Food Week worden de inzendingen door een kundige jury beoordeeld. De winnaar wordt op 14 oktober 2021 bekendgemaakt. Winnaars krijgen een kook-workshop aangeboden waarin ze samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de hele school.

Jong Leren Eten

Deze challenge is tot stand gekomen dankzij het programma Jong Leren Eten. Onze toekomstdroom is dat elke school een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine heeft met een toegankelijk en betaalbaar aanbod. Waar de schijf van vijf het uitgangspunt is en de focus meer ligt op plantaardig, seizoensgebonden, lokaal en verspillingsvrij. Deze challenge is de kick-off voedselopdracht van Talent Kleurt Flevoland 2021 - 2022. Binnen Talent Kleurt Flevoland worden scholieren en studenten gekoppeld aan vraagstukken die in de provincie spelen. Sinds dit schooljaar is Talent Kleurt Flevoland beschikbaar en toegankelijk voor een bredere groep Flevolandse opdrachtgevers. Alle scholen van het voortgezet- en beroepsonderwijs kan deelnemen.