ALMERE - Van eetbare bloemen, een bosbingo en studenten die onbekend en onbemind voedsel laten proeven tot aan een tour voor professionals langs innovatieve voedselbedrijven in Flevoland. Tijdens Dutch Agri Food Week van 6 tot en met 14 oktober is er veel te doen in Almere.

Doel van deze themaweek is om de aandacht te vestigen op lokaal en gezond voedsel. Hoe eten we zo duurzaam mogelijk en wat ligt er in 2050 nog op ons bord? Vanaf 10 oktober staat er een Stadskas op het Forum in het centrum van Almere. Hier vindt het grootste gedeelte van het programma plaats. Enkele onderdelen zijn voor professionals, het merendeel is toegankelijk voor iedereen en de toegang is gratis.

Zo komt bloemenconnaisseur Anna Koster op zondag 14 oktober een bijzondere lezing geven over het eten van bloemen. Zij laat aan het einde van de lezing een bloem proeven die zorgt voor een drie minuten lange sensatie in je mond. Burger Lab van Aeres Hogeschool Almere doet op donderdag onderzoek naar een onbekende groente. Studenten laten hapjes met deze groente proeven. Heeft dit product wel of geen toekomst in Almere?

Ook kan er meegewandeld worden met Margriet Brouwer van Landschapsbeheer Flevoland. Tijdens deze safari op 13 oktober vertelt ze alles over wildplukken en waar je dat eten kan vinden in Almere. Op 10 oktober is er in de Stadskas in de middag die in het teken staat van de dag van de duurzaamheid.

Een deel van de Stadskas is tijdens winkeltijden geopend voor voorbijgangers. Hier kunnen mensen bij marktkramen terecht voor meer informatie over bijvoorbeeld de Floriade en over lokaal voedsel. Ook is de podcast Buiten de Ring er te beluisteren. Meer informatie over alle programmaonderdelen staat op www.growinggreencities.nl (doorklikken naar Dutch Agri Food Week).

Wethouder Loes Ypma kijkt uit naar Dutch Agri Food Week. ,,Voedsel is een van de belangrijke thema’s van de Floriade en ook een van de belangrijke thema’s in ons leven. Steeds meer mensen worden zich bewust van voedselverspilling, van het belang van gezond eten en hoe leuk het is om rechtstreeks bij de boer of de teler lokaal voedsel te kopen. Tijdens Dutch Agri Food Week willen we mensen tot nadenken brengen en ook laten zien hoeveel moois er in Flevoland al geproduceerd wordt.”

Het is voor de tweede keer dat Almere samen met partners meedoet aan de landelijke Dutch Agri Food Week. Deze landelijke themaweek bestaat nu vier jaar en presenteert de toekomst van ons eten en versterkt het positieve beeld van de Nederlandse agrifood sector. Elies Lemkes, voorzitter Stichting Dutch Agri Food Week: ‘Tijdens Dutch Agri Food Week vertellen we het verhaal van ‘grond tot mond’. Wereldwijd is er grote belangstelling voor de Nederlandse kennis en technologie op het gebied van duurzame, gezonde en veilige voedselproductie. Iedereen met interesse in voedsel en voedselproductie – van consument tot professional – is welkom tijdens Dutch Agri Food Week. Om te ontdekken, inspiratie op te doen, elkaar te ontmoeten, te leren en kennis te delen, maar vooral om te genieten van lekker en gezond voedsel.’