NEDERLAND - Stichting Appeltaartconcerten wil mensen verbinden door middel van klassieke muziek. In 2013 serveerde Michiel Holtrop, oprichter en artistiek leider van de stichting, voor het eerst appeltaart in de pauze. Dat werd meteen hét symbool voor de concerten.

“Het zinvolste werk wat er is!” zegt Michiel. “Dat is samen met collega’s de mooiste klassieke muziek maken voor dankbare mensen.” Toen zijn grootmoeder achteruit ging besloot Michiel voor haar en haar medebewoners van de zorginstelling een concert te geven. Als een ode aan zijn grootmoeder en aan kracht van muziek! “Mijn grootmoeder zong vroeger in een koor en kwam vaak naar mij luisteren toen ik aan het conservatorium studeerde. Je zou kunnen zeggen dat zij aan de wieg heeft gestaan van de succesvolle Appeltaartconcerten” vertelt Michiel. Na afloop was iedereen ontroerd. Het was een geweldig succes. Sindsdien speelt Michiel samen met zijn collega’s uit het Nederlands Philharmonisch Orkest op jaarbasis meer dan honderd concerten voor bijzondere doelgroepen.

Naast het mensen willen raken, ontroeren en prikkelen met muziek, vervullen de concerten ook een belangrijke sociale functie. Luisteraars verheugen zich op de concerten omdat ze daar weer bekenden zien en mantelzorgers vinden het bijzonder om samen met hun familielid te luisteren naar een concert in het verpleeghuis.

Eenzaamheid is, zowel onder ouderen als jongeren, een bekend maatschappelijk probleem. De stichting is zich bewust van de sociale (bij)effecten van de concerten en zoekt partners die zich hier ook voor inzetten. Distrivers organiseert samen met Stichting Welzijnswerk Hoogeveen ‘Seniorenrestaurants’ en initieert met maaltijdservice Ding Dong zogeheten ‘Eetkamers’ in wijken door heel Nederland. Met deze activiteiten wordt het eten in groepsverband gestimuleerd, waardoor vereenzaming wordt tegen gegaan en de onderlinge sociale cohesie wordt versterkt.

Voor Distrivers een logische stap om zich voor aankomend seizoen te verbinden aan de stichting door voor alle openbare en gesloten concerten meer dan 750 appeltaarten beschikbaar te stellen De appeltaart staat symbool voor de veilige, warme sfeer van de concerten. Distrivers en Stichting Appeltaartconcerten, een heerlijke klassieke combinatie!