ALMERE - Met het openstellen van de inschrijving is begin maart het startschot gegeven van de tweejaarlijkse editie van de Architectuurprijs Almere (APA)! Voor dit initiatief van Kunstlinie Almere Flevoland kunnen architecten en opdrachtgevers hun beste, meest bijzondere gebouw of project inzenden. Waar gaat de vakjury van de APA 2020 op letten? Identiteit & icoonwaarde, leefbaarheid & sociale cohesie, stimulerende omgevingen of particuliere woonbeleving. Niet alleen volwassenen gaan de inzendingen bekijken, de kinderjury van leerlingen van OBS Het Samenspel én een publieksjury beoordelen mee. De spelregels om in te zenden staan op www.architectuurprijsalmere.nl. Wie wordt de winnaar van de APA 2020? Kom het te weten na de prijsuitreiking op 20 juni!

Almeerse architectuur op de kaart
Met de APA 2020 maakt Kunstlinie Almere Flevoland de ontwikkelingen en kwaliteit van de architectuur in Almere zichtbaar voor een groot publiek. De prijs is bedoeld voor ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers. In 2018 riep de vakjury Het Tuinhuis in Almere Haven, een ontwerp van Korthtielens Architecten, uit tot winnaar. Volgens de kinderjury verdiende 6th Avenue van Sluijmer en Van Leeuwen in Almere Poort hun prijs. Een eervolle vermelding ging naar het project Bosveld in Oosterwold van Bureau SLA - Zakenmaker. Dit jaar wordt er in samenwerking met AlmereDezeWeek aan alle inwoners van Almere een stem toegekend voor de Publieksprijs.

Jury APA 2020
Kunstlinie Almere Flevoland heeft dit jaar een volledig vrouwelijke vakjury benoemd:

Prof. Dikkie Scipio (Utrecht, 1963)
Ze is architect, bouwer, ontwerper, schrijver en founding partner van KAAN Architecten. Gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar sociale en culturele ontwikkelingen in wetenschap, kunst en architectuur probeert zij deze te duiden vanuit een interesse in vakmanschap en de kwaliteit van het ambacht. Als architect houdt zij zich bezig met complexe projecten waarnaast zij zich gespecialiseerd heeft in musea en de combinatie van erfgoed en nieuwbouw. Sinds 2019 is Scipio professor Architectural Design aan de Münster University of Applied Sciences in Duitsland. Ze mengt zich in het architectuur discours en geeft lezingen in binnen- en buitenland. Over haar projecten wordt veelvuldig nationaal en internationaal gepubliceerd.
Tracy Metz (California, 1954)
Metz is journalist, auteur en presentator. Ze komt oorspronkelijk uit Californië en kwam na haar studie naar Europa, waar ze in Nederland in de journalistiek terechtkwam. Ze schrijft kritisch en onafhankelijk met gezag én gevoel voor humor over architectuur, stedenbouw, natuur en landschap. Kortom: over onze verhouding tot de gebouwde en natuurlijke omgeving om ons heen. In 2012 richtte ze Stadsleven op, een boeiende live talkshow en digitaal magazine over het leven in steden. Sinds 2013 is zij directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.
Ivonne de Nood (Middelburg, 1975)
De Nood is opgeleid tot landschapsarchitect. Aanvankelijk werkte ze als ontwerper Openbare Ruimte bij de gemeente Zwolle, vervolgens als landschapsarchitect bij de Dienst Landelijk Gebied en bij de gemeente Almere. Ze werd strategisch adviseur en bestuursadviseur van de wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling en van de wethouder Ruimte, Wonen, Wijken in Almere. Momenteel werkt ze als projectleider Strategische Ontwikkelingen aan langetermijnperspectieven rondom Almere Pampus en de IJmeerverbinding.