ALMERE - Hoe krijgen Almeerdertjes met een Curaçaose achtergrond een goed beeld van het land waar hun familieleden ooit vandaan naar Nederland zijn gekomen? Die vraag inspireerde de illustrator Ralph van Horssen voor zijn nieuwste kinderboek Ko de Kikker.

Het prentenboek gaat over een kikker die helemaal klaar is met de regen in Nederland en op vakantie gaat naar het zonovergoten paradijs Curaçao. Daar bezoekt Ko de Kikker de bekende plekken op het eiland - zoals Punda en de Christoffelberg - die in het boek worden geïllustreerd met getekende prenten. Ko maakt onderweg kennis met verschillende dierenvriendjes die ook in het echt op het eiland wonen, zoals een Leguaan en een Pegapega. De dieren leren Ko een paar woordjes Papiaments. Zo ontdekken de kinderen echt de Curaçaose natuur en cultuur.

Ralph van Horssen, de illustrator van dit boek, weet uit eigen ervaring hoezeer zijn eigen kinderen – die hij kreeg met zijn vrouw die op Curaçao is geboren - altijd nieuwsgierig zijn geweest naar het geboorteland van hun moeder: "De kinderen stellen al van jongs af aan vragen over de plek waar hun wortels liggen. Dat kan een ouder niet zomaar uitleggen in woorden. Ze begrijpen het beter als ze er plaatjes bij zien. De kinderen krijgen met Ko de Kikker een beeld van het eiland waar hun ouders en voorouders vandaan naar Nederland zijn gekomen."

Almere heeft een grote Antilliaanse gemeenschap waaronder veel kinderen met ouders die geboren zijn op Curaçao. Een groot gedeelte ervan komt bijna nooit op het eiland, maar horen er wel veel over op familiefeestjes. Die kinderen krijgen nu dankzij dit kinderboek toch een beeld van het eiland: "Zelf leerden wij Curaçao pas echt goed kennen toen wij met ons gezin er naartoe op vakantie gingen, maar hebben heel lang moeten sparen voordat dat kon. Met dit boekje kunnen ouders gewoon in hun stoel blijven zitten en voelt het toch een beetje als een vakantie."

Een bijkomend voordeel is dat een vakantie eenmalig is terwijl de mensen dit boekje meerdere keren en op ieder gewenst moment kunt voorlezen: "Leuk zo'n vakantie naar een tropisch eiland. Ook wij hebben er met het hele gezin ontzettend van genoten, maar die zomerdagen aan het parelwitte zandstrand vliegen voorbij. Voor je het weet ben je, net als Ko de Kikker, weer terug in ons koude kikkerlandje. Dit kinderboek is een eerbetoon aan de warme herinneringen die ik heb overgehouden aan die paar dagen dat ik zelf in Curaçao mocht zijn, al was het maar heel even."

Ralph is bezig met crowdfunding voor dit prentenboek. Met dat geld wil hij de eerste boeken laten drukken en alvast beginnen aan een vervolgreeks. Wil je meer weten over dit prentenboek? Bezoek dan www.voordekunst.nl. (www.voordekunst.nl/projecten/9683-ko-de-kikker-1)