ALMERE - Afval bestaat niet! Helaas is het nog lang niet zover, maar met z’n allen kunnen we daar wel aan bijdragen. Daarom wil Stad & Natuur in februari aandacht vragen voor (zwerf)afval en circulariteit. De maand februari is gekozen vanwege de ‘Week van de circulaire economie’ die van 7 tot en met 12 februari plaatsvindt. Stad & Natuur geeft deze maand via haar socials tips waarbij iedereen, van jong tot oud, kleine stapjes kan maken bij het schoner maken van de eigen leefomgeving. Zodat het voor mens en dier beter vertoeven is.

Afvalrapen is ‘in’ tijdens corona. Mensen zijn vaker thuis en wandelen meer in hun eigen woonomgeving, waardoor ze ook meer zwerfafval op straat zien liggen. Een rondje met een prikstok door de eigen buurt geeft velen een goed gevoel, je bent even buiten geweest en de buurt is er weer een stukje schoner op geworden. Bij Stad & Natuur gaan we ervan uit dat alle kleine beetjes helpen. En dat we niet moeten wachten tot anderen tot actie over gaan.
Afval voorkomen is natuurlijk nog veel beter! Door bijvoorbeeld tweedehands te kopen, te recyclen of te ruilen. In februari komen hier allerlei tips over voorbij. Stad & Natuur zamelt ook gebruikte apparaten in bij de Kinderboerderijen. Daarvoor staan speciale bakken, net als voor gebruikt frituurvet. Bij kinderboerderij Den Uylpark kun je ook uitgebloeide bloembollen inleveren, daarmee wordt het terrein van de Kinderboerderij weer opgevrolijkt.

Naast het zwerfafval prikken en het inleveren van de materialen op de juiste plekken is er nog een derde belangrijke tak: upcycling! Upcyclen is een vorm van recyclen waarbij het product wordt verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten. Hierbij is het uitgangspunt dat de kwaliteit van het product niet omlaaggaat, maar zelfs nog verbeterd wordt. “In opdracht van stadsreiniging van de gemeente Almere organiseert Stad & Natuur het educatief programma voor het Upcyclecentrum in Almere Haven. Zo komen leerlingen en studenten meer te weten over het scheiden van afval, het verwerken van afvalstromen tot waardevolle producten!” zo vertelt Joyce Grobben.

Elke maand wordt er een humoristisch filmpje gemaakt door een theatermaker waarbij het nieuwe maandthema wordt geïntroduceerd. Samen met Mevrouw V, een husumer varken, wordt het thema van links tot rechts bekeken. Dus: voordat je afval gaat rapen nog even snel op de Youtube pagina van Stad & Natuur het filmpje bekijken voor meer tips en ideeën en daarna schoenen aan en naar buiten!