ALMERE - De Canadese biologe Susan Crockford spreekt in de avond van 16 november in Almere over ijsberen. Volgens Crockford, die al jaren intensief publiceert op haar website polarbearscience.com, gaat het, in tegenstelling tot alle doemverhalen in de media, uitstekend met de ijsberenpopulatie wereldwijd. Zij schat op basis van internationale surveys de wereldwijde populatie op bijna 40.000 exemplaren. In de jaren zeventig was de populatie gedaald tot enkele duizenden exemplaren, voornamelijk vanwege overbejaging.


Crockford erkent wel dat er de laatste jaren in de zomer minder zeeijs is op de Noordpool maar constateert simpelweg dat de ijsbeer daar vooralsnog geen last van heeft. Crockford: "Zolang er genoeg voedsel is voor de ijsbeer, met name in het voorjaar, dan komt de ijsbeer niet in de problemen."

Crockford doet geregeld fact checks van alarmerende beelden over ijsberen, die doorgaans in verband gebracht worden met klimaatverandering. Vorig jaar uitte ze zware kritiek op filmbeelden van Nationale Geographic van een uitgemergelde ijsbeer die in verband gebracht werden met klimaatverandering. National Geographic trok die claim later in. Dit jaar toonde Crockford aan dat de dramatische beelden van een klif vallende walrussen in de bekende Netflix serie Our Planet van David Attenborough niet het slachtoffer waren van 'klimaatverandering', zoals de serie suggereerde, maar dat de walrussen zeer waarschijnlijk door ijsberen werden opgejaagd.

De ijsbeer lijkt – mede door het werk van Crockford - zijn status als boegbeeld voor klimaatalarmisme te verliezen. IJsberenbiologen zijn niet blij met de publicaties van Crockford en vallen haar soms hard aan. Onlangs besloot de University of Victoria, waar Crockford een onbetaalde functie heeft als adjunct professor, haar aanstelling niet te verlengen. Crockford zelf en met haar vele sympathisanten zien deze actie als een duidelijke aanval op de academische vrijheid.

Crockford is een kleine week in Nederland, op uitnodiging van Stichting Climate Intelligence (CLINTEL), een stichting die juist streeft naar een open klimaatdebat waarin alle meningen, ook tegendraadse, gehoord mogen worden. De lezing in Almere is mede georganiseerd door de jongerenafdeling van CLINTEL (Young CLINTEL). Bestuurslid Caitlin-Isolde Halfhide, een VWO 6 leerlinge van het Arte College in Almere, zit in de organisatie van de lezing. Halfhide: "We willen er een soort 'college tour' van maken en we nodigen daarom jongeren van alle politieke kleuren uit om naar Crockford te luisteren en met haar in gesprek te gaan."

MEER INFORMATIE
De lezing van Susan Crockford vindt plaats op zaterdag 16 november om 19 uur in Kinepolis in Almere. Meer informatie: https://clintel.nl/lezingen-susan-crockford-over-de-ijsbeer/
Wilt u meer informatie of een interviewafspraak maken met Susan Crockford, neem dan contact op met Marcel Crok (medeoprichter CLINTEL): (06) 16236275 of office@clintel.org