ALMERE - In De Velden hangt binnenkort een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen drie weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefnemer van de acte Erica van Dam: “Onlangs werd ik voor de tweede keer binnen anderhalf jaar tijd opgeroepen voor een reanimatie in de buurt, via de app Hartslag.Nu. In beide gevallen was de dichtstbijzijnde buurtAED te ver verwijderd van mij en van de locatie van het slachtoffer. Om in het vervolg de kans van slagen te vergroten, bedacht ik dat een AED aan huis een goed idee was. Ik ben een actie gestart in de wijk en werd overladen met enthousiaste reacties. Binnen drie weken was het streefbedrag binnen! Buurtbewoners: mijn dank is groot!”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl