FLEVOLAND - Van 31 mei tot 6 juni kan het zomaar zijn dat je vaker de boswachter tegenkomt wanneer je een wandeling maakt in de natuur. Staatsbosbeheer in Flevoland zal deze week meer rondes maken langs diverse drukbezochte plekken om het gesprek aan te gaan met de bezoekers van de natuurgebieden.


Boswachters van Staatsbosbeheer gaan wel vaker een gesprek met bezoekers aan, maar in deze week gaat het speciaal over het broedseizoen. Mede door corona is de drukte toegenomen in de natuurgebieden. Boswachter Amy Zeeman uit Almere vertelt het volgende: ‘’We hebben sinds corona veel meer te maken met nieuwe bezoekers, die we eerder niet snel tegenkwamen in de natuur. Deze nieuwe groep is vaak niet op de hoogte van de regels en de kwetsbaarheid van de natuur in het broedseizoen’’.

In de week van 31 mei, staat voorlichting over de kwetsbaarheid in de natuur centraal. Er zal door de boswachters in Flevoland extra gelet worden op bezoekers van ‘aandachtsgebieden’. Dit zijn gebieden waar het al een tijdje onrustig is door bijvoorbeeld bezoekers die regelmatig van de paden af gaan, waar nachtelijke activiteiten plaatsvinden of honden die los lopen terwijl dat niet is toegestaan. Mocht je een boswachter tegenkomen en je hond netjes aan de lijn hebben? Dan kan het zomaar zijn dat jouw hond naar huis gaat met wat lekkers. Jumper de Diersuper uit Lelystad vindt deze actie belangrijk en sponsort deze actie van de boswachters in Flevoland met wat lekkers voor de honden.

Jody Bennink, boswachter in het Hollandse Hout en Kotterbos krijgt steeds vaker meldingen dat honden niet aangelijnd zijn en dat reeën worden opgejaagd. “Dit soms met nare gevolgen tot dien. Reeën kunnen zich letterlijk dood rennen, eindigt het vluchten hangend in een raster, rennen reeën in blinde paniek wegen over of is de kans groot dat ze worden dood gebeten door een hond. En dan heb ik het nog niet eens over de broedende vogels gehad, want ook die lijden onder de verstoringen in het bos en is er een grote kans dat vogels hun nest verlaten’’ zegt boswachter Jody.

Met deze acties hopen de boswachters in Flevoland bezoekers meer bewust te maken van de kwetsbaarbaarheid van de natuur en dat iedereen er prima rekening mee kan houden.

Gelukkig zijn de boswachters in Flevoland blij om ook te kunnen zeggen, dat een groot deel van de hondenbezitters wel netjes de hond aan de lijn houdt en dat mag dan ook zeker gehoord en gewaardeerd worden.

Mocht je een wandeling door de natuur maken zet je dan ook in voor een rustige kraamkamer voor moeder natuur. Zo beschermen we de natuur met zijn allen zodat we er ook van kunnen blijven genieten.