ALMERE- Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september wordt voor de 19e keer het Almere Haven Festival georganiseerd. Drie dagen lang bruist de sfeervolle haven in het oudste deel van Almere van de optredens van bekende orkesten, koren en acts en kan er genoten worden van diverse proeverijen en is er een grote kunst-, antiek- en brocantemarkt. Traditioneel wordt het festival afgetrapt met een spectaculaire botterrace. De deelnemende Botters zijn bovendien hierna door bezoekers te bewonderen en er kan worden meegevaren.


Botterrace

Almere mag dan een nieuwe stad zijn, maar de sfeervolle haven doet niet onder voor die van oudere steden aan de voormalige Zuiderzee. Zo heeft de Almere ook een eigen botter. Deze wordt beheerd en onderhouden door vrijwilligers van de Stichting tot behoud van de Almeerse Botter AM1. Elk jaar organiseert de stichting als onderdeel van het Almere Haven Festival een botterrace. Dit jaar vindt deze plaats op vrijdag 6 september. De race is traditioneel ook meteen het startsein van het festival. Bedrijven en instellingen nemen het met gasten en bemanningsleden tegen elkaar op in een spannende race die jaarlijks veel bekijks trekt. Maar liefst 24 botters uit havens als Urk, Enkhuizen, Bunschoten Spakenburg, Kampen, Elburg, Vollenhove en Harderwijk doen mee.

Het spektakel begint al op de vrijdagochtend. Dan vult de haven zich met de deelnemende botters waar ze samen een prachtig plaatje opleveren. Bezoekers krijgen goed de kans de boten van dichtbij te bekijken. Na een welkom door burgemeester Franc Weerwind en waterburgemeester Kevin van Drumpt, vertrekken de botters vanaf 12.30 uur naar het Gooimeer waar de race wordt gevaren. Na afloop, rond 16.00 uur, varen de boten in kiellinie de haven in, langs Shantykoor Almere dat ze vanaf het terras van Brasserie Bakboord toezingt. Daar reikt de burgemeester ook de prijzen uit aan de winnaars. Op zaterdag 7 september en zondag 8 september kunnen bezoekers van het Festival inschepen voor vaartochten van ongeveer drie kwartier op één van de botters of op het startschip, de klassieke brandweerblusboot Jan van der Heyde II uit 1930, die ook Almere als thuishaven heeft.

Rabobank Almere Haven Festival

Wie naast botters ook liefhebber is van klassieke muziek, cultuur en kunst, moet sowieso naar Almere Haven komen. Er staan bijvoorbeeld bijzondere optredens van bekende orkesten en koren op het programma. Op zaterdagavond bijvoorbeeld, brengen het Nederlands Kamerorkest en Toonkunstkoor Amsterdam tijdens het Yakult Havenkom Concert een prachtig programma met operaklassiekers van Mozart, Tsjaikovski en anderen. Ook orkesten met een repertoire moderne en lichte muziek, een gitaarspektakel en Shantykoren die het rauwe zeeleven bezingen maken onderdeel uit van het programma. Het Almere Haven Festival is bovendien de thuishaven voor een grote kunst-, brocante- en antiekmarkt waar heerlijk gestruind kan worden langs de meest bijzondere snuisterijen, curiosa, kunst en antiek. Daarnaast zijn er verschillende proeverijen, is er een wijnfestival met nostalgische trucks en worden op de gezellige terrassen in de havenkom speciale biertjes uit de omgeving geschonken.


Een volledig overzicht van alle activiteiten en tijden staat op www.almerehavenfestival.nl