ALMERE - Op de voormalige stortlocatie Braambergen van Afvalzorg langs de N305 in Almere heeft Energiezorg het afgelopen jaar een zonnepark gebouwd. Energiezorg is een samenwerking tussen HVC en Afvalzorg.

De bijna 26.000 zonnepanelen wekken genoeg duurzame energie op om 5.300 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Bewoners uit Almere en Flevoland kunnen met voorrang meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark.

Natuur, recreatie én duurzame energie

In maart 2008 sloot Afvalzorg de locatie al voor het storten van afval. De overige afvalverwerkingsactiviteiten stopten in 2021. Er is een uniek heuvellandschap ontstaan in het vlakke Flevoland. Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer werkt Afvalzorg aan een definitieve eindbestemming van de locatie om het daarna weer open te stellen voor publiek. Het zonnepark maakt deel uit van deze nieuwe eindbestemming waar natuur, recreatie en sportfaciliteiten worden gecombineerd met duurzame energie. Op dit moment worden delen van het terrein al gebruikt voor een mountainbike-parcours en een wijngaard. Een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik.

Profiteer mee van de zon

Bewoners uit Almere en Flevoland kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark. Via obligaties kunnen zij investeren in het project, tegen 5% rente. Dat kan bij zonnepark Braambergen van € 250,-- tot maximaal € 5.000,--. Inschrijven kan vanaf maandag 9 januari 2023. Inwoners uit Almere krijgen hierbij voorrang. Kijk voor meer informatie en om in te schrijven op: www.zonbraambergen.nl.