Almere is al een stuk ouder dan mensen vaak denken. Er worden veel interessante archeologische vondsten gedaan, zo ook bij Oostvaardersplassen Almere. Hierover zijn 4 Virtual Reality (VR) films gemaakt. Die films gaan op 19 juni om 12:00 uur officieel in première in Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, tijdens een dag vol archeologische activiteiten.

Hoe leefden de jagers en verzamelaars in de Steentijd? Hoe zag een VOC-schip er van binnen uit ? Waar komen de houtresten in het Kotterbos vandaan? Wat is het verhaal achter de WOII bommenwerper in de Oostvaardersplassen? De 4 korte VR films geven antwoord op al deze vragen. Vanaf 19 juni zijn deze films gratis te bekijken in het auditorium van het Natuurbelevingcentrum.

Naast de VR films die bekeken kunnen worden zijn er op 19 juni ook twee lezingen van archeologen en een demonstratie van de ontwerpers van de 3D films. In de ochtend is er een ecokarexcursie van Staatsbosbeheer met als thema 'de Romeinen'. Voor gezinnen is er daarnaast een workshop en demonstratie Atlatl . Een atlatl is een jachtenwapen uit de steentijd waarmee je speren harder en verder kunt werpen. De techniek wordt uitgelegd door een 'echte' steentijder . En wie goed voor de dag wil komen op deze archeologiedag kan plaatsnemen in de Romeinse beautysalon.

Al deze activiteiten zijn gratis.

Programma:  

12:00 Officiële opening door bestuurders

12:20 Lezing stadsarcheoloog Wouter Smith over de Steentijd

12:50 VR films kijken

13:10 Lezing Frans Roescher over de skeletresten en dieren van de laatste ijstijd en het Eemien

13:55 VR films kijken

14:10 Demonstratie Archeo 3D

15:00 Einde programma

Doorlopend: Workshop Atlatl werpen (speer), Romeinse Beautysalon, VR films kijken

Dankzij een subsidie van LEADER en een bijdrage vanuit het Fonds Verstedelijking Almere heeft Stichting Stad & Natuur Almere in samenwerking met Staatsbosbeheer de VR films kunnen laten ontwikkelen. Vanuit het project ' Almeersepoort Nationaal Park Nieuw Land' werken deze partijen samen met de gemeente Almere aan programmering, educatie en participatie aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Ook de provincie Flevoland is partner in het project.

De opening, lezingen en het bekijken van de VR films zijn binnen. De doorlopende activiteiten vinden plaats op het veldje vóór het Natuurbelevingcentrum. Adres is: Oostvaardersbosplaats 1, 1336 RZ in Almere. Voor meer informatie: www.ovpalmere.nl