ALMERE - Op vrijdag 28 februari en zaterdag 29 februari wordt door Sterrenwacht Almere in samenwerking met Stad & Natuur Almere en Staatsbosbeheer de Landelijke Sterrenkijkdagen georganiseerd. Dit is weer een leuke gelegenheid om te genieten van de sterren en planeten.

Natuurlijk moet het weer wel meewerken want bij een heldere avond valt een hoop te zien! Wat kunt u allemaal ontdekken? De Maan en de planeten Venus en Uranus, maar ook het sterrenbeeld Orion is te zien en de Orionnevel. De meest heldere ster Sirius is als een prachtige diamant te bewonderen aan de hemel. Net zoals duizenden kleine diamantjes, op bijgaande foto, in sterrenhoop Pleïaden. Maar ook bij bewolkt weer gaan de avonden gewoon door, de lezingen van Sterrenwacht Almere zijn ontzettend interessant.

Sterrenkijkdag bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaaarders
Op vrijdag 28 februari kun je deelnemen aan een “schitterende” excursie: sterrenkijken in het Kotterbos! Een unieke excursie die nog niet eerder is georganiseerd: een primeur! De avond begint met een lezing in het Auditorium van Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. De lezing wordt gegeven door Rien Dijkstra, een sterrenkundige, die je op een leuke manier meeneemt door het heelal. Maak kennis met witte dwergen, neutronensterren en zwarte gaten!

Na de lezing stap je in de ecokar en maak je een bijzondere rit richting het Kotterbos. Maak kennis met de mysterieuze sfeer van het in duisternis gehulde Kotterbos. Normaal gesproken mag je na zonsondergang het bos niet in; speciaal voor de Landelijke Sterrenkijkdagen wordt daar een uitzondering op gemaakt. De ecokarrit eindigt bij een open plek aan de Kotterbosweg.

Daar staan de telescopen van Sterrenwacht Almere al op u te wachten. Elke telescoop staat op een andere ster, planeet of nevel gericht. Onze vrijwilligers vertellen wat je ziet en op verzoek kan de telescoop op een ander object gericht worden. De avond eindigt uiterlijk rond 22.15 uur en word je met de ecokar weer teruggebracht naar het Natuurbelevingcentrum.

Sterrenkijkdag bij Stadslandgoed de Kemphaan
Op zaterdag 29 februari heeft u nóg een kans om te genieten van sterrenhopen, nevels en planeten, want dan staat Sterrenwacht Almere met telescopen op Stadslandgoed de Kemphaan. De avond begint om 20.00 uur. Stad & Natuur biedt een gratis creatieve workshop aan voor de kinderen rond het thema sterren en planeten. Tevens geeft Sterrenwacht Almere in de loop van de avond een aantal lezingen. De hele avond staan de vrijwilligers klaar bij de telescopen en kunt u genieten van al het moois wat het heelal te bieden heeft.

Voor beide avonden geldt, dat het helder moet zijn. Mocht het bewolkt of regenachtig zijn, dan is er toch nog genoeg te beleven. Het programma zal aangepast worden, met meer nadruk op de lezingen. U kunt de telescopen blijven bewonderen en vragen stellen aan onze groep enthousiaste amateurastronomen.

Vrijdag 28 februari
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders
Oostvaardersbosplaats 1
1336 RZ Almere
Het aantal plaatsen is beperkt. Zeker zijn van een plek in de ecokar? Reserveer dan van te voren een kaartje via: www.stadennatuur.nl of www.oostvaardersplassen.nl. Kaartjes zijn: €10 per persoon. Kinderen t/m 12 jaar: €7,50 per persoon.

Zaterdag 29 februari
Stad & Natuur Almere
Kemphaanstraat 1
1358 AD Almere
Van te voren reserveren is voor deze avond niet nodig. Deelname is gratis.