ALMERE - Eééén weekend kamperen op het Almeerderstrand: afgelopen weekend kon het. Een bijzondere gebeurtenis, want niet eerder mocht je hier overnachten. Ook voor de niet-kampeerders werd er van alles georganiseerd.


UrbanCampsite is een van de initiatieven waarmee StrandLAB Almere test hoe cultuur en recreatie het Almeerderstrand avontuurlijker kunnen maken. De organisatie was in handen van UrbanCampsite Amsterdam, dat eerder succesvolle, tijdelijke overnachtingsplekken inrichtte op Amsterdam Science Park, in het Vliegenbos en in IJburg. Almere had afgelopen weekend de primeur met deze eerste editie buiten Amsterdam.

Het weekend begon op vrijdagavond goed met een barbecue bij strandrestaurant Poortdok, verhalen rond het kampvuur over de geschiedenis van Almere en akoestische songs van singer-songwriter Beatrice van der Poel. De volgende ochtend stond er een koffietafel klaar, verzorgd door Poortdok en de toekomstige Plus-supermarkt in DUIN, en werd het weekend officieel geopend door Michiel Rijsberman, gedeputeerde van de provincie Flevoland.

De honderd beschikbare kampeerplaatsen waren snel uitverkocht, maar het hele weekend waren bezoekers welkom om mee te doen met de vrij toegankelijke workshops en activiteiten, zoals yoga, jam maken, vlotten bouwen, kanoën, het ontdekken van de natuur van het Almeerderstrand en genieten in de hottub.

Zondagavond was het helaas tijd voor de kampeerders om uit te checken. Maar niet getreurd; de organisatie overweegt een volgende editie van de UrbanCampsite op het Almeerderstrand in het najaar van 2019.