ALMERE - Vanaf 9 tot en met 13 maart werken er twaalf internationale studenten van ArtScience Faculty op het Almeerderstrand. Net als vorig voor- en najaar werken ze hier een week lang als artists in residence van StrandLAB Almere. De nieuwsgierigheid van de studenten gaat dit keer uit naar het zand. Zand is zowel oud als vernieuwend. Een eenvoudige storm over het strand verwijdert alle sporen van gisteren, maar een zandkorrel kan eeuwen bestaan.

Lichamelijke beleving
De week bestaat uit onderzoeken en testen. Binnen ArtScience gaat het om de zintuigelijke ervaring. Tijdens deze week wordt er een combinatie gemaakt met mime, waarbij de lichamelijke beleving centraal staat. Docenten Cocky Eek (ArtScience) en Rachel Schuit (mime) begeleiden de studenten. Aan het eind van de week hebben de studenten een artistieke totaalervaring gecomponeerd waar je als publiek bij kan zijn.

Arte College
Leerlingen van het Arte College spelen ook een belangrijke rol tijdens het onderzoek van ArtScience. Zij zijn testpubliek en geven feedback op de studenten. Tijdens de eindpresentatie hebben ze ook een rol als publieksbegeleiders.

Lezing Het gestrande zand voor publiek
Voor het onderzoek naar zand hebben de studenten Dick de Jager, archeoloog en erfgoeddeskundige bij de gemeente Almere, uitgenodigd. Hij vertelt meer over waar het zand vandaan komt. Hoe het hier was in een ver verleden en hoe het er in de toekomst uit kan zien. Waaruit bestaan al die dynamische aardlagen en wat zit erin? Daarna vertelt pottenbakker Kees Hoogendam over het werken met klei. Hij maakt onder meer prachtige klankschalen. Hoe magisch is het voor hem dat er zulke mooie klanken uit de klei kunnen ontstaan? Natuurlijk speelt hij ook een stuk op de klankschalen, die buiten in het zand staan opgesteld. Deze lezing vindt op dinsdagochtend 10 maart plaats in strandrestaurant Poortdok en begint om 10.00 uur. Rond 11.30 uur is de lezing afgelopen.

Eindpresentatie voor publiek
Aan het eind van de week presenteren de studenten op vrijdagmiddag 13 maart om 15.00 uur hun bevindingen aan het publiek op het strand. Een totaalbeleving waarin het publiek zich onderdompelt. Verwacht een ervaring waarbij je zintuigen en lichamelijke beleving worden verrast.

Iedereen is welkom bij de lezing op dinsdagochtend 10 maart om 10.00 uur in Poortdok. Op vrijdagmiddag 13 maart presenteren de studenten om 15.00 uur hun bevindingen. Ook hierbij mag iedereen aanwezig zijn. Meer informatie en aanmelden via www.strandlab-almere.nl.