ALMERE - Het Almere Haven Festival, dat gepland stond op 4, 5 en 6 september, zal helaas niet plaatsvinden dit jaar. De huidige Corona-crisis zorgt voor te veel onzekerheid bij alle partijen, aldus organisator Almere City Marketing. In overleg met de gemeente, sponsoren en andere betrokkenen is dit besluit genomen.

Het festival, dat in 2020 haar 20-jarige jubileum zou vieren, geniet landelijke bekendheid door de zeer kwalitatieve concerten en klassieke programmering. Ook andere onderdelen zoals de brocante- en de antiekmarkt, de culinaire havenkom-proeverij en de vele maritieme activiteiten - waaronder de Botterrace en de shantykoren - worden altijd hooggewaardeerd door de circa 65.000 bezoekers.

De voorbereidingen voor het festival waren in volle gang. De 2020-editie zou bovendien een aantal leuke vernieuwende programmaonderdelen en locaties bevatten om het jubileumjaar een extra feestelijk accent te geven. Helaas gaat dat in 2020 niet lukken en zullen de inwoners van Almere en de vele bezoekers van buiten Almere het in september moeten doen zonder drie dagen muziek, cultuur, varen en lekker eten.

Het verbod op evenementen loopt tot 1 september, 3 dagen voor aanvang van het grote festival. Naast een mogelijke verlenging van het verbod is de kans groot dat de anderhalve meter norm dan nog geldt. Door de organisatie is goed gekeken naar alternatieve scenario’s om het festival binnen die regels alsnog plaats te kunnen laten vinden. In de praktijk blijkt dat echter onmogelijk. Orkesten kunnen momenteel niet repeteren en op 1,5 van elkaar spelen is niet haalbaar. Gezien de hoeveelheid mensen die op het festival afkomt is het onmogelijk om het publiek voldoende afstand te garanderen op de kades, bij de proeverijen en op de brocante- en kunstmarkten. Het downsizen van het festival is ook bekeken, maar alle stakeholders waren het erover eens dat dit festival echt in haar volle kracht moet blijven bestaan, helemaal in een jubileumjaar dat nu doorgeschoven zal worden naar 2021.

Trots is de organisatie op haar partners die met verve maandenlang hebben gewerkt aan de pre-productie van dit festival en die bovendien veel geduld hebben moeten doorstaan met betrekking tot het Corona-virus. Ook de sponsoren Rabobank en Yakult bleven loyaal aan het festival en waren voornemens hun zakelijke netwerk weer te fêteren op dit jaarlijkse ‘feestje aan de haven’. Alle betrokkenen betreuren de annulering maar begrijpen dat er geen andere optie is.

Inmiddels zijn de pijlen dus gericht op 2021, waarbij het jubileum van het Almere Haven Festival alsnog uitbundig gevierd zal worden in Haven