ALMERE - Over vier weken staan ze al op de stoep: jongeren uit alle werelddelen komen naar Nederland om hier een periode naar de middelbare school te gaan. Naar Almere komen de Belgische Manon (17), de Italiaanse Simonpietro (17), Italiaanse Mario (17) en de Letse Kate (16). Zij zullen onderwijs volgen op de Meergronden in Haven en onze Nederlandse cultuur leren kennen. Om dit mogelijk te maken, zoeken zij met spoed een tijdelijk thuis.

Moeilijk jaar door corona
Dorine de Wit van de uitwisselingsorganisatie Travel Active geeft toe dat zij dit jaar meer moeite hebben om gastgezinnen te vinden voor de studenten. “Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen. We hopen gewoon dat alle studenten kunnen komen. We lopen ten opzichte van andere jaren achter met de plaatsingen. We merken dat mensen zich niet graag vastleggen.” De achterstand is opgelopen door corona, met name in de maanden april en mei. Travel Active had moeite om gastgezinnen te vinden. “Mensen vonden het heel spannend om een buitenlandse student in huis te nemen, maar het wordt beter. Het gaat allemaal steeds een beetje soepeler. We gaan er vanuit dat het uiteindelijk goed komt”, vertelt Dorine. “We blijven de richtlijnen volgen en als een situatie in een land verslechtert, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen. We werken met partnerorganisaties in het buitenland die de verantwoordelijkheid met ons delen.”

Kate uit Letland heeft gelukkig al wel een gastgezin gevonden in Parkwijk. Simonpietro, Manon en Mario zoeken nog een thuis.

Simonpietro
Simonpietro zal een schooljaar naar de Meergronden gaan. Zijn hobby’s zijn foto’s en video’s maken, sporten, pingpongen, e-sports spelen en lezen. “Eén van mijn passies is technologie, vooral computertechnologie. Ik heb mijn eigen videobewerkingsprogramma ontwikkeld die te gebruiken is door mijn familie, vrienden en mogelijke klanten!’’ Hij kijkt ernaar uit om te zien hoe het schoolleven er in een ander land aan toe gaat. “Het gastgezin laat mijn avontuurdroom uitkomen en daar ben ik ze erg dankbaar voor!”

Manon
Manon komt voor een semester naar Almere. Haar grootste hobby is dansen. “Verder doe ik ook graag aan theatrale improvisatie wat mij geleerd heeft om mijzelf op mijn gemak te voelen wanneer ik in het openbaar spreek.” Manon heeft al 10 jaar Nederlandse les. “Ik ben erg dankbaar dat ik deze ervaring mag opdoen en ik kijk ernaar uit om mijn gastgezin te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.”

Mario
Mario komt voor een schooljaar naar Almere. Hij sport graag in zijn vrije tijd. Momenteel doet hij aan basketbal, mountainbike en hardlopen. Naast sporten heeft Mario een brede interesse in kunst, met name in de schilder Van Gogh. Hij kan niet wachten om meer van zijn schilderijen te zien. Sinds zijn tiende kijkt hij al uit naar een buitenlandse uitwisseling. “Ik denk dat dit een onvergetelijke ervaring zal zijn omdat ik een nieuwe cultuur ga leren kennen, nieuwe vrienden ga maken en een nieuwe taal ga leren.”

Gastgezin worden in Almere
Dorine geeft aan dat de meeste gastgezinnen iemand hosten omdat zij de student hun uitwisseling gunnen. “Het gastgezin laat de droom van de buitenlandse student uitkomen. De studenten zijn het gastgezin altijd erg dankbaar.” Een andere motivatie is om te leren over de eigen Nederlandse cultuur en over de cultuur van de student. “Wanneer je dit avontuur aangaat, zul je je verbazen over onze culturele gewoonten. De student wijst je op dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals een verjaardagskalender op het toilet, dat wij altijd de gordijnen open hebben en dat Nederlandse wegen zo georganiseerd zijn. Vaak wil de student ook wat van zijn eigen cultuur delen, bijvoorbeeld gerechten of hun eigen taal.” Iemand in huis nemen is op vrijwillige basis. Het gastgezin zorgt voor kost en inwoning, de overige kosten komen voor rekening van de student of organisatie. Travel Active organiseert diverse activiteiten en zorgt voor een fiets voor de student. In de regio is een local coordinator actief bij wie het gastgezin terecht kan.

Ook gastgezin worden voor één van deze buitenlandse studenten? Neem voor informatie contact op met het team van High School Holland: highschoolholland@travelactive.org of 085 222 4810, of bezoek hun website: https://www.travelactive.nl/high-school-holland