ALMERE - Van oktober tot december hebben 80 bovenbouwleerlingen van het primair onderwijs van het Almeers Talentenlab zich gebogen over de ontwerpwedstrijd ‘Bedenk hoe we in de toekomst huizen kunnen bouwen, van materialen die we al hebben, zoals kunststof afval?’

Op Floriade Expo 2022 staat een bijzonder huis, het Plastic huisje van de Groene Plastic Fabriek. Dit huis is gemaakt van gerecycled plastic afval uit Almere en laat zien hoe we op een duurzame en innovatieve manier huizen kunnen bouwen. De Groene Plastic Fabriek, het Upcyclecentrum en Stad & Natuur Almere hebben de leerlingen van het Almeers Talentenlab uitgedaagd om een eigen circulair huis van de toekomst te ontwerpen. Tijdens een bezoek aan het Upcyclecentrum in Almere hebben de leerlingen de expeditie Upcyclecentrum gedaan om inspiratie op te doen over het hergebruik van grondstoffen. Hierna zijn de leerlingen op school aan de slag gegaan met hun eigen prototype van een plastic huis van de toekomst.

Met de ontwerpwedstrijd hopen het Upcyclecentrum Almere, de Groene Plastic Fabriek en Stad & Natuur Almere bewustwording over het hergebruik van grondstoffen te creëren bij de jongere generatie. Op vrijdag 10 december hebben de leerlingen in groepjes hun prototype gepresenteerd. Een professionele jury van Bram Peters en Stefan Schoegje van de Groene Plastic Fabriek, Aschwin van Reij van Stadsreiniging Almere en Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur Almere hebben de ontwerpen beoordeeld. Het winnende ontwerp is uiteindelijk geworden Disco Space van Xenn, Rianne en Merijn! De jury zei hierover: Jullie hadden een mooie daktuin met veel groen. Er is gebruik gemaakt van mooie vormen en je kan van alle kanten naar de sterren kijken. Je ziet van ver het disco huis al staan, het lijkt op een kasteel! Disco Space is helemaal zelfvoorzienend, wat een prachtig en duurzaam huis! Eén kleine kanttekening: het is lastig te bouwen, maar dit zien we als een uitdaging!” De leerlingen wonnen een dagpas naar Floriade Expo 2022!