ALMERE - Boekhoudkantoor ZJ Advies uit Almere is geselecteerd voor de Sprout 25 onder de 25. De lijst voor de meest veelbelovende ondernemers tot 25 jaar.

Suzan de Jongste (22) en Merwin Zijlma (23) willen het imago van de stoffige boekhouder opfrissen. ‘Wij maken boekhouding en belasting begrijpelijk en ontzorgen de klant volledig. Daarnaast werken wij met een vaste prijs per maand in plaats van uurtje factuurtje.’ De twee openden op 1 januari in Almere hun eerste kantoor, maar over een paar jaar willen de ondernemers meerdere vestigingen in Nederland hebben, en is ZJ Advies wat hun betreft een gevestigde naam.

De Jongste viel eerder op als eigenaar van twee andere bedrijven: een sieradenmerk, dat vooral goed loopt via Instagram, en een webwinkel voor stropdassen. Ze heeft echt ondernemersbloed in de aderen, want ze ging op haar 4de al met zelfgemaakte parfum over straat. Op haar tiende volgde een webshop met spulletjes voor speelgoedpaarden.

‘Als ik een idee heb, wil ik het ook gelijk zien’, aldus De Jongste. ‘Soms lukt het niet, andere keren wel. Je kunt later wel bekijken hoe het gaat en eventueel bijschaven.’ Niet zo gek dus dat tijdschrift Viva haar nomineerde als ‘Zakenwonder’ voor de jaarlijkse Viva400.

Wat Zijlma betreft, is het direct invloed kunnen uitoefenen op de resultaten van je bedrijf misschien wel de belangrijkste drijfveer om zelf te ondernemen. ‘Wanneer je merkt bij klanten dat ze dingen liever anders zouden zien kan je dit direct toepassen in plaats van dat je het eerst moet overleggen met een leidinggevende. Als ondernemer ben je dag in dag uit bezig met jouw bedrijf te laten groeien en verbeteren, het is een levenswerk.’

Vooral in de wereld van boekhouding zijn De Jongste en Zijlma relatief jong. ‘Wanneer Suzan met klanten belt krijgt ze dan ook al heel snel de vraag hoe oud ze eigenlijk is’, zegt Zijlma. 'Gelukkig heb ik een wat zwaardere stem, waardoor ik vaak ouder ingeschat wordt en direct serieus genomen wordt. Wij merken dat klanten in het begin een beetje afwachtend zijn door onze leeftijd, maar wanneer ze zien dat de resultaten die wij leveren erg goed zijn, maakt leeftijd niet meer uit.’

Ook De Jongste en Zijlma voelden de gure wind van de coronapandemie. ‘Wij hebben contact opgenomen met onze klanten om te vragen of ze problemen ervoeren door de coronacrisis. Indien dit het geval was, hebben wij een voorstel gedaan om de factuur te halveren om ze zo tegemoet te komen.’ Voor hun personeel kochten de twee laptops, zodat zij zoveel mogelijk vanuit huis kunnen werken.

Stemmen op ZJ Advies is mogelijk via https://www.sprout.nl/lijsten/25-onder-de-25-van-2020/zj-advies