ALMERE - Op donderdag 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, trapte Stad & Natuur de Energy Challenge Flevoland af in het Klokhuis in Almere Poort. Aeres VMBO heeft een eerstejaars klas geselecteerd en gaat de uitdaging aan, scholen in Lelystad en Emmeloord volgen. Er werd onder andere door directeur/bestuurder van Stad & Natuur, Liesbeth Bronkhorst, de gemeente Almere en een ambassadeur van Almeerse Wind het startsein voor de Energy Challenge Flevoland gegeven!“Het doel van de Energy Challenge Flevoland is om VMBO-Leerlingen van verschillende scholen in het eerste jaar van hun opleiding kennis te laten maken met de regionale energie transitie. Daarbij is het streven om de instroom in de technische profielen te bevorderen en de leerlingen te enthousiasmeren voor het thema duurzaamheid.” Zo vertelt Thera Jellema, medewerker educatie bij Stad & Natuur. In het Klokhuis volgden de leerlingen een uitgebreid programma. Allereerst kregen zij een rondleiding en gingen zij daarna aan de slag met opdrachten in dit duurzame gebouw.

Paul Kösters, ambassadeur namens Almeerse Wind, vertelde de leerlingen vol enthousiasme het verhaal over windenergie. Na deze inleiding gingen de leerlingen aan de slag met het ontwerpen en maken van een windmolen, gemaakt van gerecyclede materialen. Bij de uitvoering van de opdracht werden de VMBO-leerlingen begeleidt door studenten van de opleiding Duurzame bouwkunde van Windesheim en studenten van Aeres MBO. “Uiteindelijk gingen de groepjes met elkaar de uitdaging aan en werd er gekeken welke windmolen de meeste stroom genereerde. Alle groepjes hebben heel hard hun best gedaan en vernieuwende en fantasierijke ideeën bedacht. De beste windmolen leverde uiteindelijk twee keer zoveel stroom op dan de andere windmolens. Een mooie prestatie!” aldus Thera Jellema. Deze groep heeft de middag gewonnen en gaat aan het eind van het jaar strijden tegen de andere scholen uit Flevoland tijdens het slotevenement.

De windmolens worden tijdens de doe- en beleefexpo ‘Mijn huis in Almere’, waar onder andere zo’n 200 basisschoolleerlingen op af komen dit najaar, tentoongesteld bij Stad & Natuur op Stadslandgoed de Kemphaan. De Energy Challenge Flevoland is in opdracht van o.a. de Provincie Flevoland.