FLEVOLAND - Flevolanders van 55 jaar en ouder krijgen tot 1 juni 2023 25 euro korting op de aanschaf van een fietshelm bij alle deelnemende fietsenhandelaren in Flevoland. De fietshelmenactie is gestart op 19 april. Inmiddels zijn er 650 fietshelmen met korting verkocht, terwijl er budget is voor 1.000. Er is nu besloten om de actie te verlengen zodat ook de overige 350 helmen met 25% korting verkocht kunnen worden. Met deze actie wil de provincie het dragen van de fietshelm stimuleren. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten, ANWB, Veilig Verkeer Nederland en ambassadeur Martin Smeekes namens Artsen Voor Veilig Fietsen. De kortingsbon is verkrijgbaar bij de fietsenhandelaar of te downloaden via www.stichtingsbv.nl/fietshelm.

Een fietshelm verlaagt de kans op hersenletsel

De fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met 33% en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kinderen en (oudere) E-bikers. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar met 40 procent fors gestegen. Zo laten de meest recente cijfers zien dat in 2022 88.800 fietsers op de Spoedeisende Hulp belanden in Nederland. Hiervan hadden 57.000 fietsslachtoffers ernstig letsel. Volgens prognoses van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is de verwachting dat over de periode 2018 tot 2040 onder fietsers het aantal ernstige verkeersgewonden bij eenzijdige ongevallen met 80% toeneemt.

Vanaf jonge leeftijd een helm op


Voor jong en oud is het zinvol om een fietshelm te dragen. Daarom onderzoekt dit jaar Jongerenorganisatie TeamAlert in opdracht van de provincie of jongeren bereid zijn om een fietshelm te dragen. In het najaar start een pilot op kinderdagverblijven waar de fietshelm onderdeel van uitmaakt. Met deze activiteiten stimuleert de provincie alle leeftijdsgroepen om een fietshelm te dragen.