ALMERE - Theatergezelschap BonteHond en educatietak KIDD (Kunst Is Dichterbij dan je Denkt) bedachten tijdens de Coronacrisis Generatie Binnen: een alternatieve groep 8 musical die leerlingen thuis, vanachter hun beeldscherm, samen konden maken en opvoeren. Op 1 juli gingen de musicalfilms in première. Voor sommige leerlingen op een wel heel bijzondere plek: in de grote zaal van de Kinepolis-bioscoop in Almere-Stad.


Digitale eindmusical: Coronaproof alternatief
Hoe maak je een eindmusical ten tijde van Corona? Veel scholen zaten dit jaar met de handen in het haar. Samen repeteren op school kon lange tijd niet. BonteHond en KIDD bedachten daarom een alternatief. Met een interactief script vol regieaanwijzingen, instructievideo’s en danstutorials konden leerlingen vanuit huis repeteren. Leerlingen namen zelf korte video’s op, die strak gemonteerd werden tot een eindmusical per klas op film. Dankzij een samenwerking met Collage en FleCk deden er 14 klassen uit Almere en Lelystad mee.

Digitaal proostmoment
1 juli waren alle films af. Er werd een digitaal proostmoment georganiseerd waar de deelnemende klassen samen met de makers het eindresultaat konden vierden. Al video-bellend kwam iedereen bij elkaar, om daarna zelf de film te bekijken. Voor sommige scholen gebeurde dat niet op school, maar op groot scherm in de bioscoop.

Achtstegroepers van basisschool de Vuurvogel namen zelf het initiatief en belden de bioscoop. En met succes! Samen met hun ouders liepen ze op 1 juli over de rode loper de bioscoopzaal in. Voor leerlingen van basisschool Het Kristal was het nog een verrassing. Sabrina Meerwijk (leerkracht groep 8 op basisschool Het Kristal): ‘Voor onze klas gaan veel leuke dingen niet door. Geen kamp, geen traditionele musical, niet wennen op de middelbare school. We wilden de kinderen toch een leuk afscheid geven. Zo ontstond het idee om de film te vertonen op groot scherm, in de bioscoop. Zo’n afscheid verdienen de kinderen zeker!’.

Concept en idee: Judith Faas Concept en regie: Fiona Kelatow Tekst: Caro Goldenbelt Compositie: Jeske de Blauw Choreografie: Serano Pinas Videoconcept: Hardzout Inhoudelijke redactie: Anne Wiersma Vormgeving: KochxBos Studio Productie: Kelly de Briais Backer Coproductie: Theatergezelschap BonteHond en KIDD Mede mogelijk gemaakt door: FleCk en Collage Almere

Coproductie van BonteHond en KIDD i.s.m. FleCk en Collage Almere Theatergezelschap BonteHond maakt beeldend en fysiek theater voor alle leeftijden in theaters en op andere spannende plekken. Het Almeerse gezelschap is geworteld in de stad en initiatiefnemer van KIDD: een doorlopende leerlijn kunst en cultuur voor het Almeerse onderwijs waar 30 scholen aan mee doen. KIDD wordt gefinancierd vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit, een impulsregeling voor cultuuronderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Generatie Binnen wordt mede mogelijk gemaakt dankzij samenwerking met en financiële steun van FleCk en Collage Almere.