ALMERE - Ben jij een vroege vogel, sla je graag je vleugels uit of ben je een beetje een vreemde eend in de bijt? Dan hoor je thuis op de Wereld Trekvogeldag! Op zaterdag 13 mei organiseert Nationaal Park Nieuw Land een inspirerende dag vol activiteiten voor iedereen die geïnteresseerd is in vogels: van starter tot doorgewinterde vogelaar! De activiteiten in Almere zijn gericht op volwassenen, de activiteiten in Lelystad zijn gericht op kinderen.

Lezingen, excursies en vogel-workshops
Aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen is er bij het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders een bomvol programma met lezingen en verschillende excursies zoals de gouden foto safari en de vroege vogelwandeling. Daarnaast zijn er workshops vogelfotografie, vogelgeluiden herkennen en digiscoping.

Vogelhuisjes timmeren, speurtocht en quiz
Aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen is de junior editie van Wereldtrekvogeldag. Er zijn verschillende informatieve en inspirerende kinderactiviteiten te doen bij het Buitencentrum, zoals vogelhuisjes timmeren, een speurtocht en een vogeltrekquiz.

Pendeldienst tussen Oostvaardersplassen Almere en Lelystad Tijdens Wereld Trekvogeldag rijdt er een unieke pendeldienst tussen beide bezoekerscentra.

Vogelparadijs van wereldklasse

Nationaal Park Nieuw Land ligt precies op de Oost-Atlantische trekroute van verschillende trekvogels. Deze route loopt van Oost-Canada en Siberië in het uiterste noorden, tot aan het zuidelijkste puntje van Afrika.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman, voorzitter van Nationaal Park Nieuw Land: “De ligging van ons nationaal park in de trekroute van veel soorten vogels en de aanwezigheid van gebieden met veel voedsel, rust en broedgelegenheid zorgen ervoor dat we een zeer vogelrijk nationaal park zijn. Maar dat levert ook een grote verantwoordelijkheid op om al deze vogels een veilige plek te bieden en te behouden. De samenwerkende partijen van het nationaal park dragen allemaal bij aan het versterken van het leefgebied voor vogels én de beleving voor bezoekers. Terugkijkend ben ik nog altijd onder de indruk van wat er is neergezet; een vogelparadijs van wereldklasse dat elke dag nóg mooier en beleefbaarder wordt. Iets waar elke Flevolander trots op kan zijn.”

Benieuwd naar de activiteiten op Wereld Trekvogeldag? Check Wereld Trekvogeldag | Nationaal Park Nieuw Land | Nationaal Park Nieuw Land