ALMERE - Stad & Natuur organiseerde voor de 15e keer de Nacht van de Nacht op Stadslandgoed de Kemphaan op zaterdag 26 oktober. Tijdens dit evenement werd het bos omgetoverd tot een magisch bos waarbij 1100 bezoekers, jong en oud werden geïnspireerd over het donker en het heelal met verschillende acts. Het thema dit jaar was ‘Kijk omhoog’. Wat zie je, wat kun je zien en wat zou er nog meer kunnen zijn?


Verschillende Almeerse acts stonden dit jaar in het bos, van theater, tot spoken word tot dans en zang. Margrietha Rengers van Stad & Natuur vertelt over de avond: “Van een jongere groep Generation Z met een dans en spraak voorstelling tot een spoken word optreden van Joey Touwslager, het was allemaal mooi en bijzonder en paste uitstekend bij het thema van dit jaar”. Ook waren er dit jaar rare wezentjes in het bos. Er waren verschillende robots en buitenaardse wezens die het publiek lieten nadenken over de vraag: zijn er nog meer wezens buiten ons in het universum? Joyce Grobben van Stad & Natuur vertelt over het meest bijzondere moment van de avond: “Het lied ‘Kijk omhoog’ van Daniël van der Zee, speciaal geschreven voor deze avond, roerde het publiek, van jong tot oud! Op een hoge scheidsrechterstoel bracht hij het lied ten gehore, terwijl het publiek aan het eind zachtjes meezong. Dat was zo bijzonder!” Naast de verschillende acts waren er ook mooie subtiele lichteffecten zoals een magisch stuk bos met glowsticks en LED ballen in verschillende kleuren in de weide.

Daarnaast was er dit jaar veel aandacht voor de inhoudelijke boodschap van de Nacht van de Nacht: Ervaar het donker en zorg voor zo min mogelijk lichthinder. Zowel aan het begin en aan het eind van de route werden hier door performers Linda Bosch en Niels van der Schaaff aandacht aan besteed. Wist je dat we in Nederland heel veel lichtvervuiling hebben waardoor we meer dan de helft van de sterren hier niet kunnen zien?

Naast de route was ook de Sterrenwacht Almere aanwezig om bezoekers te vertellen over licht en donker in het heelal. Bij een kampvuur konden de bezoekers met PICNIC een heerlijk broodje bakken. Al met al kijkt Stad & Natuur terug op een hele geslaagde Nacht van de Nacht. Jaarlijks vindt de Nacht van de Nacht plaats op de zaterdag dat de klok achteruit gezet wordt. Foto’s en filmpjes van deze avond vind je terug op de Facebookpagina van Stad & Natuur en in het Evenement ‘Nacht van de Nacht Almere 2019’.