ALMERE - Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober organiseert StrandLAB verhalenweekend Oerknal. Twee dagen lang worden verhalen verteld die zijn ontwikkeld door onder meer Prins te Paard, Ongezouten, Vis à Vis, Suburbia, 2turvenhoog, Landart Flevoland, atelier AM en StrandLAB. Deze verhalen zijn in alle mogelijke vormen te bewonderen: van spoken word, wandeltochten en fietsroutes tot zintuiglijke ervaringen, videopresentaties, podcasts en live performances.

Het verhaal van Flevoland
Tijdens verhalenweekend Oerknal worden verhalen gedeeld, verzameld, gebundeld en nieuwe verhalen gemaakt die elk hun oorsprong hebben in de Flevolandse bodem. Centraal staan vragen als: Waar komen we vandaan? Wie zijn we? En waar gaan we naartoe? Bewoners, kunstenaars en culturele instellingen krijgen een podium om hun vertelkunsten te tonen, routes zichtbaar te maken naar hun erfgoed en zo elkaar en Flevoland beter te leren kennen. Dit komt samen in een heel divers programma: bezoekers kunnen zowel luisteren en beleven als actief meedoen en zo zelf bijdragen aan het verhaal van Flevoland.

Do It Yourself en Do It Together
Het programma van Oerknal is op twee manieren te beleven. Op zaterdag 1 oktober van 12.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers zelfstandig op pad of verhalen beluisteren bij StrandLAB. StrandLAB is het start- en informatiepunt voor wandelroutes, audiotours en fietstochten die vandaar door het Flevolandse landschap kronkelen. Op zondag is er van 11.00 tot 18.00 uur een uitgebreid programma dat in het teken staat van verbinding en ontmoeting. Tijdens verschillende performances, optredens, workshops en luisterroutes zijn verhalen niet alleen te horen en te zien, maar zelfs te proeven of zelf te creëren.

Een greep uit het programma
De afgelopen tijd hebben lokale, nationale en internationale kunstenaars en makers zich verbonden aan Almere en Flevoland en bij StrandLAB onderzoek gedaan en geëxperimenteerd met kunst, cultuur en natuur. Tijdens verhalenweekend Oerknal presenteren zij hun werk. Zo draagt spokenwordartiest Sandy Bosmans samen met jongeren Milou, Minhal, Brayan, Olivia en Nina verhalen voor die zij schreven over plekken uit hun wijk Almere Poort. Almeerse zangeres Marzieh Reyhani geeft een demonstratie van de nieuwe Lichtenberger zangmethode, kinderen kunnen hun handen uit de mouwen steken tijdens een creatieve workshop en kunstenaar Lotte Ooms prikkelt met haar culinaire presentaties ‘Smelt’ en ‘Rookt’ de zintuiglijke ervaringen van de bezoeker. En voor iedereen die een bijzondere herinnering heeft aan paviljoen ’t Muiderzand is er de gelegenheid om tijdens een van de drie erfgoedateliers verhalen en toekomstdromen te delen over deze plek.

Over StrandLAB Almere
StrandLAB Almere is een culturele broedplaats en buitenlaboratorium voor cultuur gevestigd op het Almeerderstrand gelegen aan het IJmeer, aan de meest zuidelijke poort van Flevoland. StrandLAB is een aanjager van cultuur in de gebiedsontwikkeling van de kustzone van Almere. StrandLAB kent een groeiende community van makers en organisaties die het strand gebruiken als onderzoek-, test- en (talent)ontwikkelplek en buitenpodium voor theater en beeldende kunst.