ALMERE - Dit keer maken we kennis met Freeway Zorg via persoonlijke verhalen van bewoner Niels en begeleider Tanja. Freeway Zorg biedt 24-uurszorg, begeleid wonen, begeleiding, behandeling en dagbesteding aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Er zijn locaties in Literatuurwijk en de Stripheldenbuurt.


“Hier heb ik een nieuwe weg bewandeld”
Niels (26 jaar) woont al zijn hele leven in Almere. “Ik woon sinds mei 2018 bij Freeway Zorg. Van mei 2018 tot maart 2019 heb ik in een groep gewoond met 24-uurszorg. De groep was gemengd met jongens en meisjes van 17 tot 30 jaar. Ik woonde samen met acht medebewoners in een huis. Wij hadden allemaal onze eigen kamer, maar wel een gedeelde badkamer, woonkamer en keuken.

Ik ben met een depressiestoornis bij Freeway Zorg binnen gekomen en was heel onzeker en bang om in oude gewoontes terug te vallen. Met oude gewoontes bedoel ik dat ik altijd negatief dacht en bang was dat ik altijd negatief zou blijven denken. Ik heb op de 24-uurslocatie de juiste ondersteuning gehad. Ik heb veel gesprekken gehad over mijn gedachtes en gevoelens. Daar stortte ik mijn energie toen ook in. In maart vorig jaar mocht ik naar de locatie voortraject op ambulant wonen. Dit houdt in dat ik zelfstandig kon proberen te wonen. Niet volledig, want ik ben gekoppeld aan een 24-uursgroep. Als het fout gaat, is er meteen begeleiding om mij te helpen.

Bij Freeway Zorg heb ik weer een nieuwe weg bewandeld. Ik heb de juiste handvatten gekregen en word echt niet in een hoekje gedreven. Elke begeleider is anders en helpt mij heel goed bij mijn doelen. Ik heb geen depressie meer, heb minder begeleiding nodig en heb zelfs mijn eigen dagbesteding geregeld bij Almere Jungle. Ik ben erg trots op mijzelf!”

“Geen dag is hetzelfde”
Begeleider Tanja kwam vorig jaar bij toeval in contact met Freeway Zorg. “Mijn plan was om te gaan werken in een andere zorginstelling en was al uitgenodigd voor een introductieweek. In diezelfde week kreeg ik een uitnodiging om eens te komen kijken bij een locatie van Freeway Zorg. Vanaf het moment dat ik binnenliep viel het mij op dat er een fijne sfeer hing. De doelgroep spreekt mij ook enorm aan. De keuze was dan ook niet moeilijk voor mij. Ik werk sindsdien met veel plezier bij Freeway Zorg. Hiervoor werkte ik bijna vijftien jaar in de detailhandel na eerdere banen in de zorg. Ik kan ook oprecht zeggen dat ik nu pas toe was aan een carrièreswitch terug naar de zorg.

Geen dag is hetzelfde. We bieden de cliënten in grote lijnen vaste activiteiten aan, waarbij we een gezond dag- en nachtritme stimuleren. Dit houdt in: op tijd opstaan, een gezamenlijk ontbijtmoment en dagelijks dagbesteding. Ook kunnen cliënten groeien in hun zelfstandigheid door te koken voor de groep of door huishoudelijke taken te doen op de locatie. Ze leren om zelf te zorgen voor hun eigen woonplek. Als team werken we hard om cliënten te motiveren om hun doelen te bereiken. Ik geniet van de mogelijkheden binnen Freeway Zorg en leer elke dag nog veel van de cliënten en mijn collega’s.”

Meer weten? Freeway Zorg is te bereiken via info@freewayzorg.nl en telefoonnummer (036) 848 54 12.