ALMERE - Op vrijdag 7 september om 17:00 uur opent wethouder Hilde van Garderen in het Erfgoedhuis Almere de Open Monumentendag Almere 2018. Jan Frans de Hartog, één van de Founding Fathers van Almere, verzorgt een lezing over wat Almere heeft geleerd van de New Towns in Frankrijk en Engeland en wat hen andersom aansprak bij een bezoek aan Almere.

Ook dit jaar doet Almere weer mee aan de Open Monumentendag in het weekend van 8 en 9 september. Tijdens deze editie staat het (landelijke) thema "In Europa" centraal in de programmering. Zestien bijzondere locaties openen verspreid door heel Almere gratis de deuren voor publiek en er zijn tal van activiteiten voor jong en oud.

Hoewel Almere nog geen officiële monumenten heeft, heeft het al wel een monumentenverordening. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgegeven stedenbouwkundige ontwerpen.

Tijdens de Open Monumentendag openen deuren die doorgaans gesloten zijn. Bij alle deelnemende locaties en georganiseerde activiteiten staat de relatie Almere - Europa centraal. Zo diende voor een woonhuis in de Noorderplassen het werk van Antoni Gaudí - bekend van onder andere de Sagrada Famíllia in Barcelona - als voorbeeld voor het ontwerp. De wereldberoemde Britse architect David Chipperfield ontwierp een hofje met stadswoningen bovenop de winkels van het Stadshart Almere. Nog een bijzondere deelnemer is het Almeerse architectenbureau 70F Architecture die de eerste prijs op het World Architecture Festival in Barcelona wonnen voor de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos. Verder openen een met kantelen bekroond en met slotgracht omgeven zelfbouwhuis en het Stadhuis de deuren en is er een wandeling door het Europakwartier.

Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en de geschiedenis ervan. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.almere.nl/openmonumentendag.