ALMERE - Wist jij dat er in Almere meer walnoten groeien dan de Almeerders in een jaar kunnen opeten? Als je weet waar je moet kijken, is heel Almere bijna een soort voedselbos. Op het Utopia Eiland op Floriade kun je daar meer over te weten komen. Je kunt hier zien, voelen, ruiken, proeven en horen wat er allemaal in de natuur groeit. Vrijwilliger Chris van der Paardt weet er alles van. Hij is namelijk ook betrokken bij Voedselbos Park Uithof in Almere Haven. “Er is niets mooiers dan samen voor een prachtig stuk natuur zorgen en daar samen van te eten. Het ontroert me zelfs als ik dat zeg.”


Utopia Eiland en Park Uithof

Samen met nog vele andere vrijwilligers op Utopia Eiland staat Chris iedere vrijdag op dit stukje Floriade. Van huis uit is hij loodgieter, maar hier staat hij met zijn voeten in de aarde. Zijn vrijdagen bestaan onder andere uit bomen planten, onkruid wieden en bezoekers rondleiden. De ervaring die hij op Utopia opdoet, komt goed van pas in voor zijn eigen project. Er zijn ook veel overeenkomsten tussen Utopia Eiland en Park Uithof. Het zijn allebei bossen die al 40 jaar bestaan, met een vergelijkbare aanplant en aanzicht.

Eetbaar Almere

“Het idee van een eetbaar Almere zat in mijn hart en in mijn hoofd,” vertelt Chris. Toen hij bij het Voedselbos Park Uithof terechtkwam, kon hij daar zijn ei kwijt. “Als je ziet hoe het er vroeger uitzag, kun je dat nu bijna niet meer geloven. De braam veroverde het hele gebied. Het leek wel een soort Doornroosje. Dat was prachtig, maar er was geen doorkomen aan.” Het werk dat Chris en de andere vrijwilligers daar hebben verzet, ging een stuk verder dan alleen wat schoffelen. “We moesten echt met een zeis aan de slag. Dat zag er wel romantisch uit.”

Voelen

We lopen verder over Utopia Eiland. Xavier San Giorgi, de ontwerper van het eiland, staat met beide benen stevig op het wandelpad tussen de dichte begroeiing. “Wat voel je?” vraagt hij. Hij wacht geduldig op het antwoord en stelt dan de volgende vraag. “En wat zie je?” “En wat ruik je?” Ieder antwoord is goed, verzekert hij. Maar toch valt het op dat veel mensen niet doorhebben dat ze tussen allerlei eetbare gewassen staan.

“Hier hangt een vlierbes, dit is munt en daar staat salie.” Bijna alles om ons heen blijkt eetbaar. Het voedselbos is het tweede van de 3 delen op Utopia Eiland. Het thema ‘voelen’, is hier aan bod. Het volgt op het thema ‘begrijpen’ en wordt gevolgd door ‘meebewegen met de natuur’. Deze drie hoofdthema’s zijn gekozen omdat iedereen op een andere manier iets mee krijgt. Misschien ben jij het type dat eerst graag iets wil begrijpen voordat je tot actie overgaat. Dan zit je goed in het Agroforestry-deel, waar wordt uitgelegd hoe ecosystemen werken.

Of misschien ben je meer een gevoelstype en leer je door te ervaren? Dan is het middendeel, het voedselbos, de plek voor jou. En hou jij er juist van om te bewegen en actief mee te doen? Dan kun je je hart ophalen op het schoolplein. Hier steken kinderen van basisscholen in Almere en Amsterdam hun handen uit de mouwen om hun eigen moestuintje tot bloei te brengen.

Niet wild gaan wildplukken

Het voedselbos is speciaal beplant met eetbare planten, maar zo ver ligt dat niet eens van de situatie in de rest van Almere, verzekert Xavier ons. “In Almere is er zo veel aan groen. Stiekem is er in onze omgeving heel veel lekkers te eten. Maar mensen herkennen het niet.”

Als iedere Almeerder in het wilde weg zou gaan wildplukken, dan zou dat ook weer geen goed idee zijn, legt Chris uit. “Je bent als man ook vrij om iedere vrouw te charmeren die je wilt. Maar je moet het wel op een manier doen waarop het voor iedereen gezellig blijft. Nou, zo is het ook met wildplukken,” lacht hij. Toch zit er ook een serieuze gedachte achter. “Net als bij mensen moet je respect hebben. Als er ruimte is om te plukken van een plant, mag je er best iets van nemen. Maar boompjes moeten wel de kans krijgen om nog jarenlang te blijven doorgroeien.” Chris vertelt dat er inmiddels meerdere voedselbossen in Almere zijn aangeplant, die allemaal nog in de opbouwende fase zitten. “Als het over 10 jaar in Almere rijk aan voedsel is, zou dat heel mooi zijn.”

Ontdek Utopia Eiland

Dit is deel 2 van een drieluik over Utopia Eiland. Om het eiland te ontdekken hoef je niet op Floriade te zijn. We nemen je mee langs de ontdekkingsroute op dit stukje Floriade dat ook na de Expo blijft bestaan. Je kunt de ‘Voedselbosroute’ digitaal bewandelen.