ALMERE - Ruim 4.000 Almeerse basisschoolleerlingen melden zich deze weken in het Topsportcentrum en Indoorsportcomplex Olympiakwartier om hun beweegvaardigheid te toetsen. Ze doen dat in het kader van
de Sportdagen van het Almeers Kenniscentrum Talent (AKT). Daarnaast doen ze mee aan verschillende sportclinics en bezoeken ze de funzone. Het doel van de Sportdagen is om kinderen een positieve ervaring op te laten doen met sporten en bewegen. Ze worden begeleid door studenten van MBO College Poort die hiermee ook meteen examen doen voor de opleiding Sport & Bewegen.


Dit is het vierde jaar op rij dat de AKT-Sportdagen worden georganiseerd. Dit jaar worden ruim 4.000 leerlingen van 22 Almeerse basisscholen getoetst op hun motorische ontwikkeling. Hiermee verzamelen de scholen en de gemeente waardevolle data over de beweegvaardigheid van Almeerse schoolgaande jeugd. De AKT Sportdagen worden dit jaar mogelijk gemaakt door MBO College Poort Sport & Bewegen, combinatiefunctionarissen Sport van De Schoor, Almeerse Scholen Groep (ASG) en Prisma. De Sportdagen duren nog tot 20 juni.
Vanuit het MBO College Poort, opleiding Sport & Bewegen helpen 70 studenten mee tijdens de Sportdagen. Zij ondersteunen bij de funzone, motiveren kinderen en helpen de combinatiefunctionarissen bij de voorbereiding en uitvoering van hun lessen. Tien studenten organiseren de activiteiten van de funzone, en leggen hiermee hun examen af.

Almere Kenniscentrum Talent Het AKT is een expertisecentrum van de gemeente Almere op het gebied van talentontwikkeling in de sport. Het werkt daarin samen met de topsport, breedtesport en het bewegingsonderwijs. Het gezamenlijke doel is om kinderen te helpen bij het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalenten, ieder op zijn eigen beweegniveau. Om dit te bereiken werkt het AKT onder andere met het Athletic Skills Model (ASM): een methode voor veelzijdig bewegen waardoor mensen beter gaan bewegen, minder blessures oplopen, en waardoor kinderen meer plezier krijgen in bewegen. Jeugd die goed kan bewegen én een gezond gewicht heeft, draagt bij aan de gezonde stad die Almere wil zijn. Het AKT is in 2015 opgericht door de gemeente Almere met ondersteuning van de provincie Flevoland.