ALMERE - Het Stedenwijkstrand is een geliefde plek bij mensen, maar ook bij zwanen. Met een grote groep zwommen en rustten de zwanen bij dit strand. Dat zorgde ervoor dat het strand in de zomer vol lag met zwanenpoep. Om deze overlast tegen te gaan heeft de gemeente in mei 2018 een hek geplaatst op het Stedenwijkstrand. Het doel was om de zwanen van het strand weg te lokken en naar de Tuschinskypier in het Lumierepark te lokken.

Het lokken van de zwanen naar deze locatie is gedeeltelijk gelukt. Het plaatsen van het hek was een tijdelijke maatregel, dit heeft echter niet voldoende gewerkt. Door de wind en vandalisme ligt het hek vaak om en het wordt regelmatig kapot gemaakt. Ook de zwanen laten zich niet dwingen naar een andere locatie, ze vinden steeds weer een mogelijkheid om op het strand te komen. Nu blijkt dat dit niet voldoende helpt is besloten het hek te verwijderen.

De komende tijd gaat de gemeente in overleg met de omgevingsdienst om te bespreken of en welke maatregelen er nog getroffen moeten worden. De gemeente gaat het strand in ieder geval vaker schoonmaken. Daarnaast blijven de borden met het verzoek om de zwanen niet te voeren op het strand staan.

De omgevingsdienst bepaalt uiteindelijk of het strand en het water in de zomer schoon genoeg is om te gebruiken.