ALMERE - Een groot deel van de essen in het Bos der Onverzettelijken is aangetast door essentaksterfte, een boomziekte waarbij de takken afsterven. De gemeente Almere wil voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan, daarom gaat de gemeente de zieke essen verwijderen en nieuwe bomen terug planten.

Ieder bos en iedere boomweide in het Bos der Onverzettelijken heeft een eigen karakter die een periode of thema van het verzet uit de oorlogsjaren 1940-1945 vertegenwoordigt. In het Bos der Onverzettelijken staan veel essen. Zij zijn onderdeel van zo’n boomgroep die een periode uit het verzet vertegenwoordigt. Om het originele ontwerp en gedachte hierachter te behouden, plant de gemeente Almere ook weer essen terug. Daarbij kiest de gemeente voor een essensoort die tot nu toe niet aangetast wordt door essentaksterfte.

De gemeente Almere is zuinig op de essen die (nog) gezond zijn. Die blijven staan. De gemeente houdt de bomen goed in de gaten. Het kan zijn dat deze essen alsnog in de toekomst moeten worden verwijderd.

Planning
De gemeente Almere start in de week van 12 november 2018 met het verwijderen van de zieke essen. Rond eind november worden de nieuwe bomen geplant. Dit kan in het begin een kaal gezicht zijn. De nieuwe bomen zijn nog jong en kleiner dan de bomen die er nu staan. Het duurt een aantal jaren voordat de bomen uitgroeien tot grote sterkte bomen.