ALMERE - Jasper Nijveldt en Femke Peters van ontwerpbureau Karres en Brands hebben drie varianten uitgewerkt voor wonen in het bos. Dinsdag 12 juli tijdens de informatiemarkt laten zij de eerste schetsen zien. "We zijn heel benieuwd wat mensen wel en niet aanspreekt."


Te gast in het landschap

Voordat je kunt beginnen met ontwerpen, moet je eerst weten wat voor soort wijk je wil gaan bouwen, vertelt Jasper. En hoe je wil gaan bouwen in het bos. Daarvoor hebben Jasper en Femke een visie geformuleerd. "Bouwen met de natuur, het maken van betrokken gemeenschappen en buurten en slim omgaan met duurzame bronnen. Dat is de achterliggende visie van waaruit we zijn gaan schetsen. Het uitgangspunt is dat de mens te gast is in het landschap."

Anders denken over wonen

Femke: "Vervolgens tekenen we hoe dat eruit kan zien. Wat voor type woningen zijn mogelijk. Waar passen de woningen in het bos. En welke sfeer krijgen de verschillende buurten." Natuurinclusief bouwen dwingt ons ook om andere woningen te bedenken, zegt Jasper. "Dus geen rijtjeswoningen met een berging en tuin, maar wel boven- en benedenwoningen en het bos als je tuin. Houten verandawoningen of een tuin op het dak. Of twee-onder-een-kap met een gezamenlijke buitenplaats voor mensen in plaats van elke woning een parkeerplek naast de deur."

De eerste schetsen

Uiteindelijk hebben Jasper en Femke drie varianten opgeleverd: 1. de bosstrip, 2. boskamers en 3. buurtschappen. ‘Het zijn een soort houtskoolschetsen die laten zien wat de impact is van bouwen in het bos. En daar mag iedereen wat van vinden. Op 12 juli gaan we hierover in gesprek met omwonenden. Rond een tafel boven de tekeningen horen we graag wat zij van onze schetsen vinden. Wat ze goed vinden of juist minder. En welke variant hun voorkeur heeft. Wie er niet op 12 juli bij kan zijn, kan tot eind juli reageren via stadsgesprekken.almere.nl.’

Het bos in met bewoners

"Tijdens drie boswandelingen in juni hebben Almeerders al kunnen kennismaken met natuurinclusief ontwikkelen. Ruim 80 bewoners wandelden mee. De reacties waren volgens Femke heel divers: "Er liepen voor- en tegenstanders mee. We snappen heel goed dat mensen zich zorgen maken over aantasting van het bos. We doen er dan ook alles aan om het bos juist gezonder en sterker te maken. Maar er zijn ook mensen die een woning zoeken en juist enthousiast zijn over deze unieke plek."

Collectief wonen voor senioren

Pampushout heeft volgens Jasper alles in zich om een unieke woonplek te worden. "Zo’n plek heeft Almere nog niet, waar je én in de stad woont én dicht bij de natuur. Daar is enorm veel behoefte aan. En het is belangrijk voor al die mensen die een woning zoeken. Hoe kun je hier bijvoorbeeld collectief wonen in de natuur voor senioren mogelijk maken? Wel is het belangrijk dat het bos toegankelijk blijft voor iedereen en niet alleen voor de mensen die er wonen."

Gemeenteraad kiest

Na de gesprekken met bewoners op 12 juli en de reacties via stadsgesprekken.almere.nl, passen Jasper en Femke de schetsen aan. Daarna legt het projectteam de drie varianten voor aan de gemeenteraad. "Het is uiteindelijk aan de stad om een variant te kiezen. Het is aan ons om de verschillende richtingen en hun impact te verbeelden, dat is onze rol."

Drie varianten

  1. De bosstrip: wonen op de akker aan de bosrand
  2. Boskamers: wonen in kleine gemeenschappen verspreid door het bos
  3. Buurtschappen: wonen in een van de twee buurten in het bos