ALMERE - Op maandag 17 juni 2024 begint de volgende fase van het landelijke experiment gesloten coffeeshopketen. Vanaf die dag mogen de coffeeshops in Almere gereguleerde producten verkopen, naast het bestaande gedoogde aanbod. Vanaf 17 juni gaat ook het nieuwe coffeeshopbeleid in.

Almere is een van de tien geselecteerde Nederlandse gemeenten die meedoen aan het experiment gesloten coffeeshopketen, ook wel het wietexperiment genoemd. Doel van dit experiment is om te onderzoeken of gereguleerde productie, distributie, en verkoop van hennep (wiet en hasj) mogelijk is. Op dit moment gedoogt de overheid dat coffeeshops hennep aan consumenten verkopen. Maar de productie en toelevering aan coffeeshops is illegaal.

Burgemeester Hein van der Loo: "De huidige Nederlandse gedoogsituatie is wat mij betreft onhoudbaar. Het brengt criminaliteit en onveiligheid met zich mee. De onderwereld en de bovenwereld ontmoeten elkaar letterlijk bij de achterdeur van de coffeeshops. De gemeente werkt samen met het Rijk en de Almeerse ondernemers aan een gereguleerd en dus beter model."

Overgangsfase en experimenteerfase

Vanaf 17 juni start landelijk de zogenoemde overgangsfase van het experiment. Alle coffeeshops in de deelnemende gemeenten mogen dan gedoogde producten én gereguleerde producten verkopen. In het najaar start landelijk de experimenteerfase. Vanaf dat moment is alleen gereguleerde hennep van geselecteerde telers te koop in alle coffeeshops in de deelnemende gemeenten.

Nieuw coffeeshopbeleid

Op 17 juni gaat ook het nieuwe coffeeshopbeleid van Almere in. Dit nieuwe beleid is in lijn met de wet- en regelgeving die nodig is voor het experiment gesloten coffeeshopketen. Daarnaast is volgens het nieuwe beleid een vijfde coffeeshop in Almere mogelijk (in Almere Poort/Pampus), mogen de coffeeshops vanaf die datum ook op doordeweekse dagen vanaf 12.00 uur open zijn, en kunnen coffeeshops zich voor een periode van tien jaar vestigen in de stad.