ALMERE - Almere krijgt er een tweede zonneveld bij. Het gaat ‘Zuyderzon Almere’ heten en komt op bedrijventerrein De Vaart. Zuyderzon wordt een stuk groter dan Zoneiland in Noorderplassen en gaat ongeveer 9000 huishoudens van duurzame energie voorzien.

Op ruim 7500 Almeerse daken liggen zonnepanelen en de gemeente heeft inmiddels op 90 van de 100 eigen gebouwen zonnepanelen geplaatst. “Dat gaat de goede kant op”, zegt wethouder duurzaamheid Jan Hoek, “maar het is nog lang niet genoeg. We moeten veel zuiniger omgaan met onze energie, en de warmte en elektriciteit die we nodig hebben moeten we duurzaam en het liefst in Almere zelf opwekken. Naast zonnepanelen op daken, hebben we daarom ook windparken en zonnevelden nodig.”

Anders dan Zoneiland in Noorderplassen - dat warm water levert - gaat dit nieuwe zonneveld groene stroom opwekken. Het veld wordt ontwikkeld door HVC en Sunwatt. Projectleider Joost Berkvens: “Zuyderzon Almere wordt ongeveer 25 hectare groot, dat zijn bijna 50 voetbalvelden. Almeerders kunnen er op verschillende manieren van profiteren. Natuurlijk kunnen ze duurzame stroom uit Almeerse zon afnemen, maar ze kunnen ook investeren in het zonneveld via aandelen. De bouw en het onderhoud van het zonneveld levert daarnaast ook werkgelegenheid op. Een deel van die nieuwe arbeidsplaatsen zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Duurzame energie afnemen of investeren in Zuyderzon Almere kan straks via de Flevolandse energiecoöperatie De Groene Reus. Voorzitter Johanna Haanstra: "Dankzij burgerparticipatie wordt het zonnepark van ons allemaal! Bewoners kunnen meedoen door een bedrag te investeren. En ik vind het fantastisch dat inwoners straks kunnen koken op Almeerse groene energie."

Inmiddels zijn de omgevingsvergunning voor Zuyderzon Almere en de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energie) van het Rijk verleend. In het voorjaar van 2019 gaat de bouw van start en eind 2019 gaat het park de eerste zonnestroom leveren. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt de gemeente Almere of er ook in het gebied tussen de Trekweg en de A6 een zonneveld kan komen.