ALMERE - Stichting Het Boodschappenhoekje in Almere Haven wint dit jaar de vrijwilligersprijs van Almere. Initiatiefnemers Mireille en Hans van Os mogen vrijdagmiddag om 16.30 uur een trofee en een cheque van 2500 euro in ontvangst nemen, als beloning voor hun levenswerk. De prijs wordt uitgereikt door wethouder Roelie Bosch en de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) in de burgerzaal van het Stadhuis.


In totaal kwamen er 27 Almeerse initiatieven in aanmerking voor de prijs. De jury kiest voor Het Boodschappenhoekje omdat het initiatief een verbindend effect heeft in de stad. Omzien naar elkaar staat bij de jury hoog in het vaandel.

"Met de huidige gestegen kosten kan het iedereen overkomen dat de boodschappen niet of nauwelijks te betalen zijn. Een steuntje in de rug is dan vaak het enige wat je nodig hebt. Een gevulde boodschappentas is een heel concreet voorbeeld daarvan. Hoe fijn is het wanneer er anderen zijn die naar je omkijken", aldus de jury.

"Als wethouder geloof ik in een sterke samenleving, en een gemeenschap waarin we naar elkaar omzien. Elk initiatief in de stad dat daaraan bijdraagt, waardeer ik ontzettend. Het boodschappenhoekje wint nu een prijs, maar elke persoon die zich in Almere belangeloos inzet voor anderen, is uiteraard zeer waardevol", zegt Roelie Bosch.

Wat doet Het Boodschappenhoekje?

Mensen die net te veel verdienen om naar Voorzieningen Loket Almere te mogen, kunnen bij Het Boodschappenhoekje terecht. Naast boodschappen bieden ze ook verzorgingsproducten en schoonmaakartikelen. Ook geven ze les in naaien en haken, én bieden ze een luisterend oor voor iedereen die dat nodig heeft.

Verder organiseren Mireille en Hans iedere maand een rommelmarkt. Mensen kunnen daar speelgoed, kleding en huishoudartikelen kopen tegen betaalbare prijzen. De opbrengsten worden gebruikt om de boodschappen aan te vullen, en om voor zo'n 55 gezinnen in Almere een zogeheten 'verstas' te vullen.

De jury prijst dat de stichting zelf voor een deel van de financiering zorgt voor de gevulde boodschappentassen. "We zijn trots om dit initiatief, evenals alle andere genomineerden, te mogen hebben in onze prachtige stad! Dank voor al jullie inzet. Samen maken jullie Almere mooier!"

Achtergrondinformatie Het Boodschappenhoekje

Stichting Het Boodschappenhoekje Almere is een bewonersinitiatief dat door Mireille van Os zo'n 10 jaar geleden is begonnen. Haar man Hans helpt haar vanaf het begin mee. Na eerst de schuur, daarna de hal, logeerkamer en gewone kamer vol gezet te hebben, werd het tijd om het over een andere boeg te gooien.

Met hulp van toenmalige Stichting MooizoGoedzo zijn ze daarom een stichting geworden en vanaf dat moment is het hard gegaan: ze hebben een onderkomen gevonden in de Bivak en zijn van vier vrijwilligers uitgegroeid naar 35. Ze bieden inmiddels wekelijks aan zo'n zestig huishoudens hulp in de vorm van voedselpakketten, huishoudartikelen en een luisterend oor.