ALMERE - Ook tijdens de bouwperiode ontvangt Station Almere Centrum haar reizigers. Op dit moment vinden de afrondende werkzaamheden plaats in het station en buiten op het Mandelaplein en Stationsplein. Alle voorzieningen om te kunnen reizen met trein en bus zijn gewoon beschikbaar. Ook als de Floriade op donderdag 14 april van start gaat.

In oktober 2020 startte de vernieuwingsslag van station Almere Centrum en de omgeving. Het project is ondanks de coronacrisis zoveel mogelijk doorgegaan. Zo waren er tegenvallers door personele uitval door corona en vertraging van materialen. Er zijn nog afrondende werkzaamheden zoals een aantal voorzieningen in de hal en de oostelijke fietsenstalling.

Beide liften doen het weer bij de start van de Floriade

Bij aanvang van het werk waren de liften na 35 jaar intensief gebruik aan het einde van hun levensduur. De constructies hadden een dichte ‘kooi’ en werden als oncomfortabel ervaren. Een goede reden om ze mee te nemen in de vernieuwingsslag. De technische installaties zijn vervangen en de liftkooien zijn nu van transparant glas. Dit is aanzienlijk prettiger en veiliger in gebruik en heeft bovendien een hoger gebruiksgemak voor mensen met een functiebeperking.

In het station was het vervangen van de liften een uitdaging. De liftschachten zijn onderdeel van de draagconstructie van het perron en dat maakte vervanging lastiger. Ook is er een wereldwijd tekort aan staal. ProRail zegt dat de lift naar perron 3 en 4 deze week weer gebruikt kan worden. De andere lift moet bij de opening van de Floriade volgende maand ook werken. De taxidienst blijft voor reizigers die afhankelijk zijn van de lift beschikbaar totdat beide liften weer in gebruik zijn.

De kleine fietsenstalling opent haar deur

Ook de fietsenstalling naast het Busplein is voor de Floriade klaar om fietsers te ontvangen. De nieuwe stalling is voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling vinden. Doordat rij-rekken genummerd zijn, vind je makkelijk je eigen fiets terug. Er is plaats voor in totaal 670 fietsen.

De komende weken wordt er dag en nacht doorgewerkt om zoveel mogelijk af te krijgen. Reizigers zullen geen last ondervinden van de laatste werkzaamheden.

De verbouwing in en om het station begon in oktober 2020. Inmiddels zijn het Mandela- en Stationsplein aangepakt en zijn gevels van het stationsgebouw vernieuwd. De nieuwe streefdatum voor een feestelijke opening van het vernieuwde station is komende zomer.