ALMERE - De rode loper ging woensdagavond 11 juli uit bij het Almeerse stadhuis. Wethouder Maaike Veeningen en vertegenwoordigers van de bedrijven Leff Design, Yanmar Europe en TYC Europe reikten het startdiploma uit aan vijftig leerlingen van het praktijkonderwijs. In de Burgerzaal van het stadhuis feliciteerden ook familie, vrienden en begeleiders de jongeren met hun behaalde presentaties.

De leerlingen die het startdiploma hebben ontvangen, sluiten hun schoolperiode af en zijn klaar voor de arbeidsmarkt. Een groot deel heeft intussen al een baan gevonden. Zij zijn bijvoorbeeld aan de slag als vorkheftruckchauffeur, orderpicker, winkel- of keukenassistent of schoonmaker in de groothuishouding. Vanuit het praktijkonderwijs is er begeleiding op de werkvloer. En de leerlingen die nog niet aan het werk zijn, krijgen begeleiding bij het vinden van een baan.

Doorzettingsvermogen en vakkennis
Het startdiploma is net zoiets als een startkwalificatie. Elke leerling in Nederland moet een startkwalificatie halen: een diploma van mbo-2, mbo-3, mbo-4, havo, vwo of hoger. Zo’n startkwalificatie geeft genoeg ‘bagage’ om verder te studeren of werk te vinden. Voor sommige leerlingen is leren tot dat niveau echter een te zware opgave. Ze zijn gewoon beter met hun handen. Met het startdiploma kunnen deze leerlingen bij toekomstige werkgevers in Almere laten zien dat ze over voldoende doorzettingsvermogen en vakkennis beschikken. In Nederland is het startdiploma een unicum.