ALMERE - Vanochtend gaf wethouder Jaap Lodders het startsein voor de aanleg van de zogeheten Skills Garden in het Stadswerfpark in Almere Haven. De Skills Garden is een speel- en sportplek gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) waarbij de grondvormen van bewegen centraal staan: waaronder klimmen, balanceren, gooien, springen en lopen. Deze Skills Garden is de eerste in Europa die op deze manier wordt ingericht. Wethouder Lodders van Sport is er trots op: "Deze speel- en sportplek is uniek. Het past perfect in de ambities van de gemeente om in de openbare ruimte plekken te creëren waar Almeerders op een laagdrempelige, uitdagende manier kunnen bewegen."

De Skills Garden in Almere Haven is ingericht volgens de visie van het ASM-model, dat ook de rode draad is binnen het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Kern is dat alle grondvormen van bewegen aan bod komen, omdat die bijdragen aan de beweegvaardigheid van inwoners en aan de brede ontwikkeling van hun motoriek. Uiteindelijk heeft dat een positief effect op hun gezondheid en op de ontwikkeling van ieder zijn of haar talent.

Door de centrale ligging in de wijk, naast Speelhaven en de nieuwe sporthal Haven, ontstaat een locatie waar sportverenigingen, inwoners, scholen, zorg maar ook de ongeorganiseerde sport samenkomen. Op die manier wordt het ook een belangrijke ontmoetingsplek voor de wijk. De inrichting van de Skills Garden is gekozen in samenspraak met bewoners, maatschappelijk partners, Athletic Skills Model, Kragten, gemeente Almere en AKT. Dusseldorp legt de Skills Garden aan. Op 19 en 20 juni wordt dit unieke speel- en sportpark officieel geopend met een aantal feestelijke activiteiten.