ALMERE - Deze week zijn 30 foto's van de kersenbloesem in de Regenboogbuurt in Almere Buiten toegevoegd aan de fotocollectie van het Stadsarchief. De geselecteerde foto's zijn van Almeerders die na een oproep van Stichting Regenboogbuurt in 2021 hun favoriete foto of beeld van de bloesem instuurden. Op 1 maart 2022 tekende initiatiefnemer Diana van Diepen van Stichting Regenboogbuurt, mede namens alle fotografen, de formele overdracht van de foto’s.


Op initiatief van Stichting Regenboogbuurt bewaart het stadsarchief Almere vanaf deze week een selectie bloesemfoto’s van bewoners van Almere. Na een open oproep reageerde 13 fotografen, jong en oud, amateur en semi-professioneel en gaven daarvoor toestemming. Dertig bloesemfoto’s zijn nu onderdeel van de collectie van de stad.

Immaterieel erfgoed van Almere

De bloesembomen zijn onderdeel van het immateriële erfgoed van de stad geworden. Mede door het jaarlijkse bloesemfeest georganiseerd door Stichting Regenboogbuurt komen duizenden mensen uit Almere en ver daarbuiten naar de Regenboogbuurt om de zachtroze bloesem van de ruim 850 Japanse sierkersenbomen (Prunus x Yedoensis) te bekijken en meestal ook te fotograferen. In het voorjaar is een bekende plek voor filmopnames en fotoshoots, zowel van liefhebbers als van professionals waarbij families, bruidsparen, baby's, honden en paarden samen met de bloesem worden vastgelegd. Onder de bomen wordt ook regelmatig gepicknickt.

De Japanse sierkersen zijn onderdeel van de openbare ruimte en dragen bij aan de beoogde kleurcombinaties van de Regenboogbuurt. De wijk is mede een eerbetoon aan de Duitse architect Bruno Taut (1880-1938). Kleur is hier essentieel deel van het ontwerp en tot in detail geregisseerd. Onder leiding van Hans Laumanns, landschapsarchitect en toenmalig projectleider namens de gemeente, samen met stedenbouwkundige Henk de Boer en kleuradviseur Floor van Dusseldorp, is een uniek samenspel ontstaan tussen de kleuren op de huizen en de beplanting in de openbare ruimte..