ALMERE - De Hoenderloo Groep is onderdeel van de organisatie Pluryn. Er wonen kinderen die door (gedrags)problemen of andere redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Pluryn wil de Hoenderloo Groep binnenkort sluiten. Hierdoor is er een andere woonplek nodig voor meer dan tweehonderd kinderen uit heel Nederland. Er zijn ook kinderen uit Almere betrokken. Het is belangrijk om voor deze kinderen de juiste hulp te regelen in overleg met de ouders. Verschillende partijen werken samen om dit voor elkaar te krijgen.

Plan voor elk kind

Medewerkers van JGZ Almere of SAVE hebben contact met de gezinnen. Op die manier kunnen de ouders hun vragen kwijt en weten ze dat ze er niet alleen voor staan. De medewerkers en de ouders maken samen een plan voor elk Almeers kind bij de Hoenderloo Groep. Dit gebeurt in overleg met Pluryn en met het samenwerkingsverband jeugdhulp met verblijf. Dat samenwerkingsverband is er voor alle kinderen in Flevoland die tijdelijk niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. De gemeente houdt vinger aan de pols en controleert de voortgang.

Landelijke aandacht
De gemeente overlegt ook vaak met andere gemeenten van waaruit kinderen wonen bij de Hoenderloo Groep. De verschillende gemeenten maken zich zorgen over de sluiting. Ook de Tweede Kamer heeft die zorgen geuit. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge heeft gezegd dat elk kind moet kunnen blijven rekenen op de juiste hulp. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de plannen voor alle betrokken kinderen. (Oud-)medewerkers van de Hoenderloo Groep proberen intussen om de sluiting nog te voorkomen. De minister onderzoekt of het plan van de medewerkers haalbaar is. Almere blijft de landelijke ontwikkelingen intensief volgen.