ALMERE - Spullen weggooien die nog makkelijk een ronde meekunnen, dat is natuurlijk zonde. Maar een extra tripje naar bijvoorbeeld een kringloopwinkel kan een drempel zijn. Daarom introduceert de gemeente een nieuwe service bij het recyclingperron in Almere Buiten. Vanaf 19 februari kunnenhier ook herbruikbare spullen worden ingeleverd. Wethouder Jesse Luijendijk: "Door het makkelijker te maken om herbruikbare spullen in te leveren, hopen we meer spullen een tweede leven te kunnen geven. Deze spullen verdwijnen dan niet in het afval, maar vinden via verschillende Almeerse partners een nieuwe bestemming."

Op de recyclingperrons worden regelmatig spullen gebracht die nog goed te gebruiken zijn door anderen. Denk aan serviezen, vazen, meubels en speelgoedartikelen: spullen die ook naar kringloopwinkels of goede doelen kunnen. Daarom gaat de gemeente Almere op het recyclingperron in Almere Buiten herbruikbare spullen apart inzamelen. Het gaat om een proef in samenwerking met De Kringloper, Rataplan, Voedselloket Almere en Dierenasiel Almere.

Nieuwe ingang


De ingang van het recyclingperron aan de Vlotbrugweg wordt aangepast. De nieuwe ingang komt dertig meter verderop te liggen, en is te herkennen aan een tent die boven de ingang gespannen is. Hier splitst de weg zich in drieën. Aan de ene kant kunnen kleine spullen worden afgegeven, zoals speelgoed, boeken en kleding. De andere kant is voor grote spullen zoals kasten, banken en wasmachines. Via het middenvak is het bestaande recyclingperron te bereiken. In de tent zijn medewerkers van Stadsreiniging en van de samenwerkende partners aanwezig om mee te denken over welke spullen herbruikbaar zijn en welke niet. Wie daarna nog spullen over heeft, of niets wil afgeven voor hergebruik, kan doorrijden naar het bestaande recyclingperron. Daar kunnen materialen als hout, metaal en snoeiafval zoals gebruikelijk in de juiste containers worden ingeleverd.

Uitbreiding


Als deze nieuwe manier van inzamelen succesvol blijkt, wordt gekeken naar uitbreiding naar de perrons in Haven en Poort.