ALMERE - Op 14 en 15 september doet Almere mee aan de nationale Open Monumentendag. Verschillende iconische gebouwen en locaties openen dit weekend de deuren voor publiek. Dit jaar richten de activiteiten zich op het centrum van Almere Haven: het oudste stadsdeel van onze stad. Dit is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar je normaliter niet zo snel komt en om meer over de geschiedenis van Almere Haven te horen. Het programma van de Open Monumentendag staat vanaf nu online op almere.nl/openmonumentendag.


Ontdek de eerste stadskern van Almere, haar gebouwen en de interessante verhalen en anekdotes. Of doe mee aan de bijzondere activiteiten voor jong én oud. Bezoekers kunnen tijdens de Open Monumentendag bijvoorbeeld een kijkje nemen in het eerste officiële monument van Almere: het voormalig politiebureau aan de Bivak dat ontworpen is door het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas. Daarnaast geven de stadsbeiaardiers demonstraties in het carillon van de Goede Rede toren, kunnen bezoekers een kijkje nemen in het woonexperiment Centraal Wonen De Wierden uit 1984, geven gidsen historische en architectuurwandelingen, vinden er rondleidingen plaats door het gebouw Corrosia aan de Markt, en kunnen kinderen meedoen aan workshops.

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig. Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en activiteiten.

Vrijwilligers gezocht

Erfgoedhuis Almere is op zoek naar vrijwilligers die op 14 en 15 september bezoekers willen verwelkomen bij de verschillende locaties en activiteiten. Bent u geïnteresseerd in architectuur en de geschiedenis van Almere? Meld u dan aan via almere.nl/openmonumentendag.

Almere en Open Monumentendag

Almere heeft pas één officieel monument, maar ook tal van andere iconische gebouwen en locaties. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgegeven stedenbouwkundige ontwerpen. Almere wordt niet voor niks de hoofdstad van Post 65 architectuur genoemd. Om deze bijzondere locaties open te stellen voor publiek doet de stad ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendag.

Open Monumentendag Almere is een evenement van Erfgoedhuis Almere; dé plek voor activiteiten en informatie over de ontstaansgeschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Het Erfgoedhuis organiseert gratis lezingen, tentoonstellingen en tal van activiteiten voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis.