ALMERE - In de presentatie ‘Opgroeien in Almere Haven’ is op dinsdagmiddag 13 februari gedeeld welke uitdagingen en ondersteuning er voor kinderen en jongeren in armoede zijn.

Alle kinderen in Almere moeten hun dromen kunnen najagen en talenten kunnen ontplooien. Oók de kleine 8000 kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Daarom heeft de gemeente Almere afgelopen september het project: Als ik later groot ben… opgestart. In de ‘Als ik later groot ben-brievenbus’ kan iedereen zijn of haar toekomstdroom posten. Vijf maanden later werd de tussenstand gedeeld in de interactieve presentatie ‘Opgroeien in Almere Haven’ in de theaterzaal van Corrosia, te Almere Haven.

Sinds de start van Als ik later groot ben in september 2017 hebben al 140 kinderen en jongeren een toekomstdroom gepost. Van dokter tot honkballer, en van apenverzorger tot juffrouw. Allerlei toekomstdromen zijn langsgekomen. Wethouder Froukje de Jonge: “Wij helpen je in Almere om jouw droom waar te maken. Ongeacht of je rijk of arm bent, veel of juist minder mogelijkheden hebt. En wat we zien is dat heel veel bedrijven, winkels, maar ook de scholen en maatschappelijke organisaties bereid zijn daarbij te helpen.”

Als ik later groot ben werkt als een wegwijzer om vragen te verbinden met passend ondersteuningsaanbod. Zo zetten de afgelopen maanden al meer dan 110 kinderen en jongeren uit een armoedesituatie een concrete stap richting het waarmaken van hun toekomstdroom. Daarnaast is een beeld gevormd van waar deze kinderen en jongeren behoefte aan hebben, welke voorzieningen er voor hen zijn en wat er nog mist. Deze data zijn verwerkt in een onderzoeksrapport, waarvan de resultaten op dinsdag 13 februari zijn gepresenteerd.

De aanbevelingen uit het onderzoek werden tijdens de middag besproken met het publiek. Ook vertelden jongeren uit Almere Haven zelf wat hen helpt hun toekomstdromen waarmaken. Passende begeleiding bij een tegenslag, is daarin heel belangrijk. Daarnaast is het gesprek blijven opzoeken met kinderen, jongeren en hun ouders van belang, zodat voorzieningen aansluiten op hun mogelijkheden en behoeftes. De aanbevelingen worden het komende jaar uitgewerkt in het vervolg van Als ik later groot ben, dat een structurele positie krijgt in Haven. Vervolgens wordt de succesvolle aanpak in de loop van 2018 ook naar de andere stadsdelen van Almere gebracht, te beginnen bij Almere Buiten.

Over Als ik later groot ben…

‘Als ik later groot ben…’ is een project dat wordt ondersteund door maatschappelijke partijen, het bedrijfsleven en de gemeente Almere. Op 27 september 2017 is het opgestart in Almere Haven om van te leren voor uitbreiding naar de rest van de stad. De brievenbus is een online (via website, Facebook en WhatsApp) en offline portaal (spreekuur en bijeenkomsten) voor vragen en wensen van kinderen en jongeren (0-18 jaar).