ALMERE - Alle kinderen gaan naar de basisschool. Het is een plek waar ze leren en zich ontwikkelen. Scholen zijn ontmoetingsplekken en waar nodig ook plekken om problemen te signaleren en snel aan te pakken. Verschillende organisaties zetten dit jaar in Almere Haven de volgende stap in de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp. Dat doen ze in pilotvorm onder de naam ‘School in de wijk’. Eerder werd binnen dit project al succesvol geëxperimenteerd met een samenwerking tussen intern begeleiders en jeugdverpleegkundigen.

Leerkrachten en medewerkers van de jeugdgezondheidszorg (JGZ Almere) hebben een belangrijke rol om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren en volgen. Gaat het minder goed, bijvoorbeeld door een gebrek aan zelfvertrouwen of - controle? Dan kunnen programma’s als Sterk voor school, Sterk in de klas en OKé-op-school uitkomst bieden. Die krijgen binnen de pilot een meer wijkgerichte rol. Is er meer nodig? Dan is JGZ Almere de schakel naar de huisarts, een passende jeugdhulpaanbieder of het wijkteam. Er is daarbij altijd oog voor de situatie van het gezin als geheel: één huishouden, één plan één aanpak, ook op school.

De partijen die samenwerken binnen de nieuwe pilot van ‘School in de wijk’ zijn schoolbesturen Almeerse Scholen Groep, Prisma en SKO Flevoland & Veluwe, Passend Onderwijs Almere, JGZ Almere, jeugdhulpaanbieder Vitree en de gemeente Almere.