ALMERE - Donderdag 20 juni wordt de eerste Skills Garden van Europa officieel geopend in het Stadswerfpark in Almere Haven. De Skills Garden is een speel- en sportplek gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) waarbij de grondvormen van bewegen centraal staan: waaronder klimmen, balanceren, gooien, springen en lopen. De gemeente heeft de ambitie om in de openbare ruimte plekken te creëren waar Almeerders op een laagdrempelige, uitdagende manier kunnen bewegen. De nieuwe sport- en speelfaciliteiten geven ook een mooie impuls voor de stedelijke vernieuwing die in Almere Haven plaats gaat vinden.

Opening
Op 19 juni zijn bewoners van Almere Haven uitgenodigd om de Skills Garden te ontdekken. De buurtsportcoach organiseert een vrij toegankelijke Sportinstuif waarbij iedereen kennis kan maken met de vele mogelijke activiteiten. Donderdag 20 juni vindt de officiële opening plaats met een congres. Hoogleraar Erik Scherder (o.a. bekend van De Wereld Draait Door) en oud-topsporter Erben Wennemars geven beiden lezingen.

Programma
15.30 uur: Ontvangst & bezoeken activiteiten op de Skills Garden
16.00 uur: Opening congres door dagvoorzitter
16.05 uur: Openingswoord door wethouder
16.10 uur: Lezing hoogleraar Erik Scherder
17.00 uur: Pauze
17.15 uur: Lezing Erben Wennemars
18.00 uur: Rondetafelgesprek met Erik Scherder, Erben Wennemars, René Wormhoudt (ASM) en Martijn Postuma (gemeente Almere/Almere Kenniscentrum Talent)
18.30 uur: Walking dinner
18.50 uur: Rondleiding Skills Garden onder leiding van René Wormhoudt (optioneel)

Locatie
Sporthal Haven
Parkwerf 138
1354 EB Almere Haven

Toelichting
De Skills Garden in Almere Haven is ingericht volgens de visie van het ASM-model, dat ook de rode draad is binnen het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) van de gemeente. Kern is dat alle grondvormen van bewegen aan bod komen, omdat die bijdragen aan de beweegvaardigheid van inwoners en aan de brede ontwikkeling van hun motoriek. Uiteindelijk heeft dat een positief effect op hun gezondheid en op de ontwikkeling van ieder zijn of haar talent. De ASM-visie is in de Skills Garden specifiek uitgewerkt naar wensen van inwoners. Zo blijft deze speel- en beweegplek uniek ten opzichte van toekomstige ontwikkelingen in de Almeerse openbare ruimte. De Skills Garden is voor íedereen bedoeld: validen en minder-validen, ongeorganiseerde sport tot georganiseerde sport, alle leeftijden, etc. Samen met de naastgelegen Speelhaven en de nieuwe Sporthal Haven vormt de Skills Garden een toegankelijke ontmoetingsplek voor alle inwoners van Almere Haven. De inrichting van de Skills Garden is gekozen in samenspraak met bewoners, maatschappelijk partners, Athletic Skills Model, Kragten, gemeente Almere en AKT. Dusseldorp heeft de Skills Garden aangelegd.