HEERENVEEN - Donderdag 14 april was de finale van de vijfde editie van de Light Challenge. Gemeente Heerenveen organiseert deze ontwerpwedstrijd met als thema ‘Glowing Nature’ samen met de gemeente Almere. Tien studenten teams streden om de eer en gaven invulling aan een nieuw licht concept voor de openbare ruimte. Het ontwerp van team Noordoostpolder kwam als winnaar uit de bus.

Wethouder Hedwich Rinkes van gemeente Heerenveen: “Ik ben blij verrast door de fantastische ontwerpen! De studenten hebben hun ideeën door weten te vertalen naar bruikbare concepten die goed toepasbaar zijn in de openbare ruimte.”

Winnend ontwerp

Het winnende concept is een bioreactor met lichtgevende bacteriën. Het object wordt gevoed met restwarmte uit bijvoorbeeld riolering, een sporthal, zwembad of menselijke warmte. Het team heeft ook onderzoek gedaan naar de doorontwikkeling van mini ecosystemen als producten binnen de lichtgevende algen en bacteriën. De conclusie is dat dit een complex proces is, maar zeker niet onmogelijk. Glowing nature wordt hierin optimaal toegepast en is een vorm van nieuwe verlichting voor de toekomst.

Innovatief en vernieuwend

Volgens de vakjury heeft Team Noordoostpolder zich het meest van alle teams aan de opdracht met als onderwerp Glowing Nature gehouden. Het team heeft een vernieuwend en innovatief product gepresenteerd dat alle kans heeft op doorontwikkeling en economische haalbaarheid. Het concept wint daarom terecht de Light Challenge 2021 editie. Alle ontwerpen zijn nog tot en met oktober te zien op Floriade World Expo 2022 in Almere.

Toepassing in de openbare ruimte

Uit eerdere edities van de Light Challenge zijn inmiddels zes concepten tot uitvoering gebracht. Naar verwachting worden ook uit deze editie weer een aantal concepten uitgevoerd in de stad waarvoor ze ontworpen zijn. Via social media en website (www.lightchallenge.eu) is de voortgang hierover te volgen.

Light Challenge

Heerenveen is bedenker en organisator van de landelijke innovatiewedstrijd Light Challenge. De ontwerpwedstrijd werd voor het eerst in 2011 georganiseerd. De Challenge daagt studententeams uit om samen met bedrijfsleven, overheden en eindgebruikers tot innovatieve concepten te komen voor het duurzaam verlichten van de openbare ruimte. Hierbij sterk rekening houdend met de kernwaarde donkerte. Hiermee wordt licht in de openbare ruimte verbonden met natuur, techniek, wetenschap en biodiversiteit.

Dit jaar deden mee: Almere, Heerenveen, Amsterdam, Rotterdam, Almelo, Drachten, Harlingen, Leeuwarden, Noordoostpolder en Delftse Hout.